Sari la conținut

Gelozia și rivalitatea între frați. 8 metode pentru a le gestiona

Dacă ești mămică de doi, cu siguranță te confrunți cu gelozia între frați. Este dificil pentru cei mici să-și împartă lucrurile cu frații lor, iar odată cu venirea pe lume a celui de-al doilea copil, fratele mai mare se îngrijorează că nu va mai fi în centrul atenției și că toată dragostea părinților se duce către nou-născut.

Pe lângă rivalitatea dintre frați, copiii pot avea conflicte pentru că există diferență de vârstă între ei și își doresc lucruri diferite sau, dacă sunt de vârstă apropiată, își doresc aceleași lucruri. În cele din urmă, chiar și cei mai iubitori și apropiați frați au zile mai puțin bune și conflicte unul cu celălalt, iar copiii nu au abilitatea de a-și rezolva singuri conflictele.

Totuși, copiii tăi pot fi prieteni pe viață, iar educația pe care le-o oferi poate preveni și chiar transforma tensiunile între frați. Află cum!

Învață-ți copiii abilitățile de înțelegere și relaționare

În toate relațiile dintre oameni vor apărea, la un moment dat, conflicte și nu ne putem aștepta ca cei mici să știe cum să rezolve lucrurile în mod pașnic. Părinții pot fi nevoiți să stabilească limite cu copiii lor, învățându-i să-și exprime nevoile și să-și rezolve problemele, fără situații conflictuale. Aceasta este o abilitate pe care copiii o vor folosi în fiecare relație a lor, pentru tot restul vieții. Și da, dacă faci asta în mod consecvent, vei vedea că micuții tăi încep să folosească acest limbaj unii cu ceilalți, fără să fie nevoie ca tu să intervii.

► Citeşte şi: Cum gestionăm gelozia între frați

Iată un proces simplu, dar foarte eficient, în trei pași, pentru a-i preda copilului abilitățile necesare atunci când trebuie să stabilești limite cu privire la modul în care interacționează cu fratele lui:

Recunoașterea sentimentelor și a dorințelor: „Ai vrut ca fratele tău să înceteze să te mai împingă, așa că l-ai ciupit.”
Stabilește limite: „Fără ciupire. Ciupitul doare.”
Stabilirea de alternative: „Spune-i fratelui tău: „Nu mă mai ciupi, că mă doare.”

Învață-ți copilul să se apere singur

Dacă îți aperi mereu doar un copil, celălalt devine convins că îl iubești mai mult pe fratele lui, iar tensiunile dintre ei se agravează. În schimb, antrenează-i pe ambii copii să-și exprime nevoile și susține-le, dacă este necesar.

„Alexandru, pari supărat. Ce nu este bine? Poți să-i spui surorii tale?

“Nu-mi place că mă împinge!”

"Diana, Alexandru spune că nu-i place să fie împins. Te vei opri din a-l împinge sau ai nevoie de ajutorul meu?"

► Citeşte şi: 5 fraze spuse de părinți, care pot distruge relația dintre frați pentru totdeauna

Renunță la împărțirea forțată a lucrurilor, pentru a stimula generozitatea și de a reduce conflictul

Poți face o regulă de familie, astfel încât fiecare copil să poată folosi jucăria pe care o are, atât timp cât dorește. Dacă unul dintre copii vrea să-i ofere jucăria celuilalt frate pentru a se juca, este alegerea lui de a decide acest lucru. Dacă nu se mai joacă cu jucăria respectivă, celălalt frate trebuie să întrebe, înainte de a pleca cu jucăria: „Ai termint cu jucăria aceasta?”

Iată ce învață copiii din împărțirea forțată a lucrurilor:

Dacă plâng suficient de tare, obțin ceea ce îmi doresc.

Pot să cer ce vreau, când vreau și primesc ceea ce îmi doresc.

Eu și fratele meu suntem într-o competiție constantă, pentru a obține ceea ce avem nevoie. Nu-mi place de el!

Nu-ți compara niciodată copiii între ei

Poate crezi că-ți motivezi mai mult copilul, dar ceea ce aude el este că sora lui este mai bună și că o iubești mai mult pe ea. Stabilește limite cu el, fără a face referire la sora lui.

► Citeşte şi: Apariția nou-născutului în familie. 8 pași de urmat, pentru a-ți ajuta copilul cel mare să se adapteze cu nou-născutul, acasă

Creează o atmosferă de apreciere și bunătate

Oferă-i copilului oportunitatea de a fi bun cu fratele lui și de a se aprecia reciproc. Poți ține un jurnal de bunătate, în care să scrii zilnic lucrurile bune pe care le fac micuții tăi. Citește fragmente din jurnal în zilele de weekend, astfel încât copiii tăi să se bucure de lucrurile bune pe care le-au făcut și să se simtă apreciați.

Apreciez că fratele meu m-a ajutat să-mi fac temele.
Apreciez că sora mea nu m-a deranjat în timp ce mă jucam cu prietenii mei.

Ajută-ți copiii să formeze o echipă

Ai putea să încerci să-ți faci copiii parteneri, pentru a evita eventualele conflicte dintre ei. Poți crea un borcan de recompense în care să pui câte o monedă de fiecare dată când unul dintre copiii tăi se poartă frumos unul cu celălalt. Cei mici pot decide împreună cum să cheltuiască banii strânși în borcanul cu recompense.

► Citeşte şi: Gelozia copilului mai mare. Ce este de făcut când apare un nou membru în familie

Asigură-te că fiecare copil are suficient spațiu personal

Frații trebuie să împartă între ei jucăriile, timpul petrecut în familie, ba chiar și părinții. Sunt destul de multe lucruri de împărțit. Împărțirea camerei poate favoriza apropierea dintre frați, dar poate deveni o problemă dacă cei mici au temperamente foarte diferite. În plus, copiii au nevoie de spațiu personal. Poți separa camera copiilor printr-un obiect de mobilier sau printr-un perete fals, astfel încât să delimitezi spațiul personal al fiecărui copil.

Iubește-ți copiii în aceeași măsură

Dacă micuțul tău știe că nu ai putea niciodată să-i iubești fratele mai mult decât îl iubești pe el, atunci el nu va fi gelos pe fratele lui, din acest punct de vedere. Copiii care sunt crescuți cu iubire, sunt mai sănătoși din punct de vedere emoțional și tind să se înțelagă mai bine între ei.

► Citeşte şi: Gelozia între fraţi. Cu ce greşesc părinţii
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!