Sari la conținut

Controlează greutatea copilului tău! Măsuri care îl pot ajuta să slăbească

Nu are sens să îţi mai spun cât de neadevărată este vorba – un copil este în creştere, el nu are cum să fie gras. Şi, totuşi, foarte mulţi părinţi (dar mai ales bunici şi mătuşi) încă mai cred în ea şi nu fac niciun efort să reducă din kilogramele copilului. Ba chiar se bucura de ce copil sănătos au, în comparaţie cu alţi schilozi şi sclifosiţi.

Şi copiii pot depăși limita kilogramelor admise pentru vârsta lor. Iar obiceiurile lor alimentare trebuie corectate. Şi cel mai uşor mod de a face asta este oferind mâncare care reduce foamea cu adevărat. Uite care sunt din punctul de vedere al lui David Ludwig, profesor la Harvard Medical School, măsurile pe care ar trebui să le ia părinţii dacă observă că au copii prea plinuţi:

  • Să fie atenţi nu la cât de grase sunt alimentele sau câte calorii au, ci la indicele lor glicemic. Sunt de preferat alimentele care au un indice glicemic mai mic întrucât, după ce le consumi, nu simţi nevoia de a mânca imediat încă o masă. 
  • Este bine să mănânci multe fructe şi legume, însă nu fără limită. Se ştie că te poţi îngrăşa de la prea mult porumb şi cartofi. La fel, bananele te îngraşă mai mult decât merele sau zmeura.
  • Nu trebuie renunţat cu totul la grăsime, ea este esenţială pentru copii. Dar să fie luată din ulei de măsline, din nuci şi seminţe, de la avocado.
  • Nu mânca ceea ce bunicii tăi nu ar recunoaşte. Toată această abundenţa de mâncare procesată de pe piaţa este cea care ne îngraşă. Încearcă să mănânci, pe cât posibil, lucruri care ar fi putut să crească în curtea de la ţară a bunicii tale.

Ce alimente ar trebui să alegi, ce alimente ar trebui să ocoleşti

Mai jos este o listă de alimente în funcţie de indicele glicemic. Dacă vrei să ai un copil mai slab atunci limitează consumul de alimentecu indice glicemic mare şi foloseşte mai ales alimente cu indice glicemic mic sau mediu.

Indice glicemic mic: broccoli, morcovi, avocado, mere, fructe de pădure, fasole, fulgi de ovăz, humus, nuci, unt de arahide fără zahăr, iaurt simplu (se adaugă miere și fructe), lapte, brânză

Indice glicemic mediu: ananas, cartofi dulci, banane, fructe uscate, sos de mere, unt de arahide îndulcit, peşte, cereale bogate în fibre, pâine integrală, orez brun, îngheţată

Indice glicemic mare: porumb, cartofi, orez alb, cartofi prăjiţi, chips-uri, suc, gem, iaurt îndulcit, pâine albă, clătite, vafe, pizza, popcorn, covrigi, majoritatea cerealelor

Ţine minte, o hrănire corectă nu este importantă numai ca să ai un copil care este sănătos! Ce mănâncă copilul se vede imediat şi în modul în care acesta se comportă. Astfel, dacă ai un copil în permanenţă enervat, iritat, care nu se poate concentra este posibil să se întâmple şi pentru că îi dai mult prea mult zahăr sau alimente care se transformă imediat în zahăr. 

Ca să faci toate schimbările de mai sus nu îi explica copilului că este gras. Ai grijă, mai bine, să schimbi dieta întregii familii astfel încât să fie mai sănătoasă. Astfel, copilul va fi mult mai cooperant pentru că nu va înregistra totul ca şi cum ar fi ceva în neregulă cu el, ci ca pe un efort general de a fi sănătos şi fericit.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!