Sari la conținut

Pot depăși copiii alergiile alimentare?

Când medicul îi spune unui părinte „Copilul tău are alergii alimentare” provoacă o serie de întrebări nesfârșite la care părintele va căuta răspunsuri. Cea mai des întâlnită întrebare este dacă alergiile alimentare pot fi sau nu depășite. Ce bine ar fi dacă o întrebare atât de simplă ar avea și un răspuns la fel de simplu!

Studiile arată că alergiile alimentare pot fi depășite, dar acestea vin cu o serie de avertismente. Probabilitatea de a depăși o alergie alimentară se referă la debutul și severitatea alergiei, precum și la alimentele care provoacă reacția alergică. Experții nu sunt siguri cum sau de ce organismul încetează să reacționeze excesiv la alimentele care anterior au cauzat simptome alergice (variind de la urticarie la respirație șuierătoare și vărsături sau chiar anafilaxie).

Dintre primii opt alergeni alimentari: arahide, nuci, ouă, soia, grâu, pește, crustacee și lapte de vacă, alergiile la ouă, soia, grâu sau lapte sunt cele care se vindecă, cel mai adesea.

► Citește și: Alergiile la arahide sunt pe cale să devină de domeniul trecutului

Nimeni nu poate spune cu certitudine la ce vârstă corpul copilului nu va mai avea vreo reacție, dar mulți dintre copii își vor depăși alergia chiar înainte de a începe grădinița. Alții depășesc alergia treptat, în adolescență.

Copiii diagnosticați cu alergii alimentare mai blânde sunt mai predispuși să le depășească, în comparație cu cei care au reacții mai severe. De asemenea, cu cât copilul era mai mic la apariția simptomelor, cu atât este mai probabil să dezvolte în cele din urmă o toleranță pentru alimentele respective.

Un alergolog îți poate oferi resurse care să îți ajute familia să prospere pe măsură ce începi călătoria cu alergiile alimentare. Vor sugera o cronologie pentru viitoarele teste alergice (deseori efectuate anual) pentru a vedea dacă se schimbă ceva. Dacă un viitor test de piele și/sau sânge arată că este posibil să dispară o alergie, următorul pas este provocarea alimentară. Copilul consumă o cantitate mică de alergen și, dacă nu apare nicio reacție, se încearcă o cantitate mai mare până când poate tolera, fără a prezenta simptome. În acel moment, copilul va fi declarat vindecat de acea alergie.

► Citește și: 6 lucruri importante despre alergiile copiilor la arahide, de la un specialist în domeniu

Chiar dacă ești sigură că micuțul tău a depășit o alergie alimentară, nu trebuie să încerci niciodată o provocare alimentară acasă. Acest lucru trebuie întotdeauna controlat și monitorizat de către profesioniștii din domeniul medical care pot interveni rapid în cazul apariției unei reacții neașteptate.

► Citește și: Mergi cu copilul alergic la restaurant? Iată ce trebuie să știi

Este firesc ca părinții să spere că alergiile alimentare ale copilului lor vor dispărea. Ar face viața de zi cu zi mult mai simplă. Acest vis poate deveni o realitate pentru multe familii. Între timp, este crucial să te educi cu privire la evitarea alergenilor și ce să faci în caz de expunere accidentală.

► Citește și: Alergia la arahide se poate diminua. Răspunsuri despre cel mai nou tratament

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!