Sari la conținut

Rezolvarea conflictelor - pasi strategici

Metoda de mai jos este buna in orice situatie in care apar conflicte intre copii, insa se aplica cu cel mai mare succes atunci cand copiii sunt frati, ei trecand adesea prin situatii conflictuale si, speram noi, in cele din urma invatand ceva din ele. 

Din fericire nu este dificila nici pentru tine, cel care vrei sa rezolvi conflictul. Pentru ca despre asta am mai citit, insa era asa de complicat incat aveai impresia ca trebuie sa absolvi vreun curs de psihologie sau macar de tactica militara. Aici este vorba numai de cativa pasi si mult bun simt.

Pasul 1. Se indeparteaza obiectul care a generat conflictul. Nimeni nu are voie la el. Nu intri in negocieri, rugaminti si analize ale persoanei care are dreptate pentru ca nu mai ajungi nicaieri. Poate parea dur, insa este util - cine traieste acasa cu mai multi copii stie ca ei gasesc motive de conflict din 5 in 5 minute. Daca ai sta sa il analizezi pe fiecare in parte nu ai mai ajunge sa faci nimic altceva. 

Pasul 2. Se identifica problema. Vor tabari asupra ta cu argumente emotionale: Eu am luat-o primul; Numai el o foloseste si o vreau si eu; M-a impins; Si el m-a muscat de mana etc. Ca sa scapi de toate acestea mergi direct la identificarea problemei - Tu vrei sa te joci cu aceasta masinuta? Dupa ce afli raspunsul la aceasta intrebare procedeaza exact la fel si cu celalalt copil, astfel incat sa constientizeze si acesta ce vrea de fapt.

Pasul 3. Gasirea solutiei. Cea mai grea parte aici este sa te abtii sa dai tu una. Pentru ca imediat ne vine ceea ce credem noi este ideea salvatoare - tu primul 5 minute, apoi el 5 si tot asa; se joaca cel care a pus primul mana pana se plictiseste; daca vrei sa te lase in pace da-i altceva care sa-l atraga; este a lui, a primit-o cadou de ziua sa etc. Solutii exista, doar ca sunt toate arbitrare. Ca sa nu li se para ca se face o nedreptate trebuie sa si le gaseasca singuri.

Pasul 4. Obtii acordul tuturor celor implicati. Prezinti solutia celuilalt copil si il intrebi daca este de acord cu ea. Procesul poate dura foooarte mult. Solutiile propuse pot sa nu duca nicaieri si o sa le ia o perioada sa se prinda de asta. Exemplu de solutie: "Ma joc numai eu cu ea si el nu o poate lua niciodata". Cel mai probabil celalalt o va refuza. Si atunci trebuie sa ii ceri sa vina el cu o alta solutie cu care ambii sunt de acord. Este posibil sa nu le treaca niciuna prin cap si atunci le spui sa se mai gandeasca si ca te intorci in momentul in care au cazut de acord. Procesul se incheie atunci cand au gasit solutia respectiva si atunci le poti returna obiectul disputei.

Pasul 5. Te asiguri ca dupa ce toata lumea a fost de acord cu rezolvarea propusa chiar fac ceea ce au spus ca fac.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!