Sari la conținut

SUA: Măsurile care se iau în școli, pentru copiii cu alergii

Pană nu ești părintele unui copil cu alergii, nu poți înțelege stresul prin care se trece, zilnic: de la copiii care se apropie de al tău cu o gustare nepotrivită, la mesele luate în restaurant sau la petrecerile private-toate sunt contexte obișnuite care pot pune în pericol viața unui copil cu alergii.  
 
Din păcate, știm deja că în România, de cele mai multe ori, alergiile sunt considerate mofturi contemporane ale părintilor “mult prea grijulii”, cu toate că, în realitate, pot chiar provoca moartea.  
 
Cum este în alte părți ale lumii? Haideți să studiem cazul SUA. Aici, copiii alergicii au dreptul la un document care să conțină modificările necesare în sala de clasă și alte locuri pentru că elevii alergici să poată învăța în siguranță. Planul 504 este un document întocmit de școală în colaborare cu elevul și familia sa. Planul 504 diferă de la elev la elev și de la școală la școală.  

Exemplu de plan 504 în ceea ce privește gestionarea alergiilor la arahide și la nucifere:
 
1) Directorul școlii trimite o scrisoare părinților prin care să-i atenționeze că un student din școală suferă de alergii severe la arahide și la nucifere. În scrisoare li se va cere părinților să nu trimită produse care conțin acești alergeni. De asemenea , se va menționa că bullyingul sau amenințările în ceea ce privește alergiile vor fi pedepsite conform regulamentului școlar. Scrisoarea poate să conțină și o listă de produse ce nu conțin arahide și nuci pe care părinții le pot trimite la școală.

► Citeşte şi: Alergia copilului la arahide. Ce spun cele mai recente cercetări
 
2) Produse care conțin arahide sau nuci nu vor putea fi deschise și consumate în clasă.
 
3) Profesorul trebuie să curețe banca copilului alergic cu șervețele dezinfectante înainte ca elevul să între în clasă.
 
4) Petrecerile sau orele care implică alimente trebuie să respecte regulile de a nu avea produse care conțin arahide sau nuci.
 
5) Toți profesorii (inclusiv profesorii suplinitori) vor fi înștiințați de alergiile copilului, planul de alergii și li se va face training în recunoastrea reacțiilor alergice și administrarea epipenului.
 
6) Studentul va purta asupra sa epipenul și antihistaminicele. Un alt set de epipen va fi păstrat în cabinetul școlar.
 
7) În SUA, copiii mănâncă prânzul în sala de mese. De obicei copiii cu alergii stau la o masă de alergii. Această masă este curățată cu un prosop umed înainte să se așeze copiii, iar un adult cu training în alergii va supraveghea elevii.
 
8) Excursiile: profesorul trebuie să se informeze în legătură cu destinația și să evalueze împreună cu părinții riscul de alergii. Părintele este încurajat să participe la excursii. Copilul va purta asupra lui epipenul și antihistaminicele. În cazul în care părinții nu pot participa, unul dintre adulți care participa va trebui să aibă training în gestionarea reacțiilor alergice.
 
9) Transportul școlar- șoferului i se va face training în alergii. Copiii nu vor avea voie să mănânce în autobuz. Șoferul va șterge scaunul copilului cu șervețele dezinfectante înainte ca acesta să se urce în autobuz. Elevul alergic trebuie să stea în primele scaune lângă șofer.
 
10) Activitățile extrașcolare (care au legătură cu școala) - sunt intrezise gustări care conțin arahide sau nuci. Personalul care supraveghează activitățile trebuie să aibă cunoștințe despre alergiile copilului, planul de alergii și training în gestionarea alergiilor.
 
11) În cazul unei reacții alergice: un adult va sta cu copilul și va activa echipa de urgență dacă este cazul. Această echipă este formată din administratorul școlii și/ sau personal cu training în oferirea primului ajutor și administrarea epipenului. Personalul trebuie să urmeze planul de alergii și să administreze antihistaminicele sau epipenul în funcție de caz. Personalul trebuie să contacteze serviciul de urgențe dacă a fost administrat epipenul. După ce sună la ambulanță, profesorul trebuie să contacteze părinții. Un adult va acompania elevul la spital dacă este nevoie.

12) Informații despre alergii vor fi afișate pe websiteul școlii, în biroul administrativ, sala de sport, sala de mese, sălile de clasă și intrarea în școală. Aceste afișe vor conține următoarele informații: “Un număr important de copii din această școală au alergii la arahide și nucifere care le pot pune viața în pericol. Pentru siguranța tuturor elevilor, va rugăm să nu aduceți la școală produse care conțin arahide și  nucifere.”

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!