Sari la conținut

Tantrumurile prichindeilor: 10 beneficii pentru dezvoltarea emoțională

Plânsete, urlete, reproșuri, îmbrânciri, replici tăioase... fix când ești în mijlocul magazinului ori aștepți să intri la medic sau când copilul e în vizită la tine la birou! Ce poate fi bun în timpul unei crize de nervi?! Ei bine, tantrumurile sunt extrem de importante în dezvoltarea emoțională a prichindelului tău.

Tantrumurile sunt unele dintre cele mai mari provocări ale vieții de părinte. De la zâmbetul care te topește instant la urletele care te scot din minți nu e decât un singur pas. Într-o secundă, îngerașul tău se poate transforma în proiecția unui coșmar cu urlete și țipete din motive insignifiante. Însă în spatele crizelor de nervi ale celor mici există și lucruri bune, chiar dacă pare greu de crezut.

Care sunt acestea?

Mai bine cu lacrimi decât fără

Lacrimile conțin cortizon, hormon natural produs în organismul uman de către glanda suprarenală. Ajută organismul să suporte mai uşor stresul şi micşorează nivelul inflamaţiei. Astfel, atunci când plângem eliminăm stresul din organismul nostru. Lacrimile ajută la stabilizarea tensiunii arteriale și contribuie la starea de bine. Cu siguranță ai observat uneori că, după o porție zdravănă de plâns, copilul tău se liniștește brusc.

Plânsul contribuie la procesul de învățare

Procesul de învățare se desfășoară pentru un copil la fel de natural precum cel prin care respiră. Iar plânsul îi ajută pe cei mici să învețe. Cum? "Învățarea este la fel de naturală pentru copii ca și respirația", spune Patty Wipfler, fondatoarea Hand in Hand Parenting. "Dar când un copil nu este capabil să se concentreze sau să asculte, există de obicei o problemă emoțională care blochează progresul său". Numeroase studii sugerează că, pentru a învăța un copil trebuie să fie fericit și relaxat, iar exprimarea supărării emoționale este o parte a acestui proces. Prin urmare, dacă un puști de 5 ani, de exemplu, nu reușește să construiască ce și-a propus cu piesele de tip Lego, o va face după o porție zdravănă de plâns. După ce se va elibera de toate frustrările acumulate și va trece peste acel blocaj, mintea lui se va elibera și va declanșa mecanismele necesare.

►Citește și Care este singura greșeală pe care o fac părinții atunci când copilul are un tantrum

Copilul poate dormi mai bine după un tantrum

Uneori, problemele de somn la copii, mai ales la cei mici, pot apărea atunci când părinții încearcă din răsputeri să evite o criză de furie. Pentru că motivele de supărare rămân și ies la suprafață atunci când creierul se relaxează. Adică, în somn. Astfel, apar coșmarurile sau dificultatea de a adormi. Odată ce frustrările se eliberează prin tantrumuri și starea emoțională a celui mic se îmbunătățește și calitatea somnului crește considerabil.


Când “NU” este un cuvânt bun

Există o mulțime de teorii legate de folosirea cuvintelor “DA” și “NU” atunci când vine vorba de creșterea copiilor. Însă, în cazul tantrumurilor este bine să-l folosești pe “NU”, stabilind astfel foarte clar pentru micuțul tău care sunt limitele, ce este acceptabil și ce este inacceptabil în ce privește comportamentul său.

Copilul tău se va simți în siguranță

O criză de furie poate fi percepută și ca un compliment, chiar dacă nu simți asta! Pentru că cel mic îți comunică ceea ce îl deranjează, are încredere în tine și se simte în siguranță să-ți spună ce are pe suflet. Ce-I drept, modul în care o face nu este deloc unul fericit. Și nici motivele nu sunt unele importante. Pentru tine. Pentru el, faptul că s-a sfărâmat biscuitele ori că șosetele pe care i le-ai ales nu au culoarea potrivită sunt percepute ca fiind chestiuni vitale.

Tantrumurile vă apropie

E destul de crezut în timp ce copilul tău urlă sau lovește în toate direcțiile că relația voastră se consolidează. Însă așteaptă și ai să vezi! Copilul tău furios nu-ți poate arăta că apreciază că ești acolo pentru el, că îl susții, dar o face. Lasă “furtuna” să treacă. Nu vorbi prea mult, spune-i câteva cuvinte liniștitoare. Oferă-i îmbrățișări. Cel mic va absorbi pur și simplu iubirea ta necondiționată și se va simți mai aproape de tine după aceea.

►Citește și Copilul la 3-4 ani: 20 de motive de plâns din senin

Dacă tantrumurile se întâmplă acasă există puține șanse să se manifeste și în public

“Cu cât le cerem copiilor <să se abțină> în public, dar și acasă, de la crizele lor de nervi cu atât creștem nivelul de tensiune din interiorul lor”, spune Michelle Pate, consultant în parenting și coordonator de programe în cadrul Hand in Hand Parenting. Prin urmare, șansele să “explodeze” atunci când te aștepți mai puțin cresc fantastic de mult. Tocmai de aceea este bine să-l lași să-și exprime toate frustrările acasă, în mediul familial.

Tantrumurile sunt benefice și pentru tine!

Crizele de furie ale copilului tău sunt și frustrările tale. Mulți dintre noi am trecut, cu siguranță, prin astfel de momente în copilăria noastră, iar părinții noștri nu au știut să empatizeze cu nevoile noastre la acel moment. Frustrările copiilor noștri pot aduce la suprafață amintirile noastre. Felul în care răspundem tantrumurilor prichindeilor noștri ne poate vindeca și pe noi. Tocmai de aceea este bine ca, după o criză de furie a copilului tău, să-ți acorzi un moment doar ție: vorbește cu un prieten, râzi din toată inima și n-ar strica nici o porție mică de plâns. Pentru că noi, adulții, am cam uitat să plângem, constrânși de normele societății în care trăim.

Sursa: Parents

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!