Sari la conținut

Ti-ar placea sa ai un copil care conduce jocul?

Probabil ca vei raspunde ca da, chiar daca in viata ta de zi cu zi nu te-ai cataloga in niciun caz ca un lider si ai observa, fara nicio urma de regret, ca iti este foarte bine asa.

Cu toate acestea, pentru copiii nostri ne dorim sa fie lideri, sa fie cei care ii ghideaza pe ceilalti, sa fie cei urmati si respectati. Pentru ca avem o foarte mare admiratie pentru lideri. Atat pentru ceea ce reusesc sa faca, cat si pentru felul in care traiesc. Sa fii lider este considerat cumva cireasa de pe tort si am dori sa ne ajutam copilul sa ajunga acolo. Insa cum?

 

In primul rand trebuie sa stii ca si capacitatea de a fi lider se invata, la fel ca orice altceva. Si iti trebuie multa practica pentru a ajunge acolo, chiar daca unii sunt mai bine inzestrati decat altii la acest capitol.

Ce fac liderii? In primul rand gandesc cu propriul lor cap, isi asculta propriile instincte. Ei nu adopta, asa cum facem cei mai multi dintre noi, opinia majoritatii. Cum trebuie sa fii ca sa faci asta? Sa ai o foarte mare incredere in fortele proprii. Inseamna si sa nu iti fie frica de greseala. Si inseamna sa vrei sa conduci. 

 

Daca vrei sa ai un copil lider atunci trebuie sa lucrezi la urmatoarele aspecte inca de mic

- sa se simta in siguranta

- sa se orienteze catre rezolvarea problemelor

- sa aiba o buna parere despre sine.

Specialistii sunt de parere ca toate acestea se obtin avand o relatie buna cu propriul copil, o relatie in care va simtiti foarte apropriati unul de celalalt. Si, in acelasi timp, este o relatie in care interactiunea este mai ales pozitiva. Cu alte cuvinte, daca va doriti un lider, renuntati la critica si aratati-va increderea ca va reusi. 

Mai tarziu, cand va creste, copilul vostru va fi capabil sa asculte si de altii fara sa simta ca asta ii submineaza autoritatea, sa isi asume riscuri calculate si sa se autoevalueze si sa se schimbe cand va considera ca este necesar.

 

Cum sa cresti un lider daca nu esti lider?

Ei bine, liderii sunt ceva mai mult decat niste buni manageri sau administratori. Ei au capacitatea de a influenta emotional oamenii. Stiu ce sa comunice si cum sa comunice. Si aici ai putea sa fii un bun profesor.

Ce trebuie sa faci este sa incerci sa renunti la interactiunile plate sau plictisite de zi cu zi. Incearca la fiecare interactiune cu altii sa arati entuziasm, sa fii optimist, prietenos, cald. Copilul invata enorm observandu-te. Si comportandu-te astfel il vei invata nu numai cum sa comunice mai usor cu ceilalti, ci si o atitudine in general care ii va fi de folos intreaga viata. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!