Sari la conținut

Trei greșeli pe care le facem când un copil plânge

Deși suntem diferiți cu toții, reacțiile părinților atunci când copilul plânge seamănă foarte multe între ele. Bine, eu tind să generalizez acum și nu e drept, dar știu foarte mulți părinți care fac lucrurile despre care vorbesc aici și tocmai de-asta am și zis să scriu despre ele.

Bineînțeles că nu sunt eu vreo mamă perfectă, unele dintre greșelile astea despre care scriu acum le-am făcut și eu. Doar că, în timp, am realizat că m-aș putea descurca mult mai bine în situațiile de criză dacă nu fac greșelile astea.

► Citeşte şi Copilul la 3-4 ani: 20 de motive de plans din senin

Stând și analizând, am realizat că avem tendința să facem câteva lucruri atunci când plânge un copil. Și anume:

Să cedăm și să renunțăm la limita pe care am impus-o

Eu am convingerea (și cred că dacă vă gândițți bine și voi o aveți)  că este o mare greșeală să spunem nu și apoi, după ce copilul plânge, urlă, se roagă de noi, spunem da. Este o greșeală pentru că astfel copilul învață că plângând și dânndu-se cu fundul de pământ poate obține ceea ce își dorește. Tocmai de-asta nu-ul trebuie să rămână nu, indiferent cât de tare s-ar supăra copilul și cât de tare ni s-ar rupe nouă inima văzându-l plângând. Nici nu contează despre ce a fost nu-ul acela, dacă l-am spus, nu să rămână.

Dacă nu avem convingerea fermă că putem susține nu-ul până la capăt mai bine nu-l mai spunem. Mai rău facem. Putem să negociem de la început cu copilul prezentându-i argumentele și contra argumentele. De exemplu îi putem spune: nu ar fi bine să cumpărăm jucăria asta pentru că mai ceva asemănător și te-ai plictisit foarte repede de ea. Și mai bine mai strângem bani și luăm… ceva mult mai drăguț, mergem în vacanță… orice credeți că e mai important pentru copil decât un al o sutălea plastic pe care-l va arunca prin casă. Există varianta să înțeleagă sau să nu fie de acord nici în ruptul capului. Dar dacă alegem să spunem nu, nu trebuie să rămână indiferent ce s-ar întâmpla mai departe.

(...)

Citește mai mult pe fricidemamici.ro

Sursa foto: free pik

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!