Sari la conținut

Utilizarea aplicațiilor parentale și beneficiile controlului parental

Tot mai mulți copii își petrec timpul pe dispozitivele media, fiind astfel supuși la potențialele pericole ascunse în spatele rețelelor sociale. Ca părinți, ne confruntăm cu provocări tot mai mari în educarea copiilor noștri și protejarea siguranței lor, în mediul online.

Un nou studiu arată că unii copii cu vârsta până în 4 ani petrec aproximativ 21 de minute pe zi pe rețelele sociale. Aplicațiile de control parental pot fi de mare ajutor pentru a-i proteja pe cei mici.

De ce este necesar controlul parental?

Trăim într-o era digitală hiperconectată, în care copiii încep să acceseze tehnologia și rețelele sociale de la vârste foarte fragede. Cu toate acestea, în ciuda tuturor avantajelor acestor platforme, este esențial ca, noi, părinți, să protejăm siguranța copiilor noștri, pentru a evita problemele care le amenință bunăstarea.

► Citește și: La ce vârstă ar trebui să aibă copilul propriul telefon mobil?

Un studiu publicat în revista Health Psychology and Behavioral Medicine a raportat că printre principalele riscuri cu care se confruntă copiii și adolescenții pe internet se numără hărțuirea, intimitatea expusă și accesul la conținut pornografic și violent. Acestea sunt situații care le pun în pericol nu numai inocența, ci și propria lor siguranță și integritate.

Utilizarea aplicațiilor parentale care permit controlul accesului copiilor la anumite conținuturi online și limitarea timpului petrecut pe internet este o idee excelentă.

Există mai multe tipuri de control parental, dar caracteristicile acestora includ filtre de conținut, limite de timp, controale de confidențialitate și monitorizarea activității online. Fiecare dintre aceste instrumente are propriul set de caracteristici care ne permit nouă, părinților, să personalizăm utilizarea telefoanelor, tabletelor, computerelor și televizoarelor în funcție de nevoile familiei.

A avea grijă de inocența, siguranța și sănătatea copiilor noștri este o sarcină zilnică pentru toți părinții. Profitând de beneficiile aplicațiilor de control parental, putem stabili o relație mai puternică și de încredere cu copiii noștri în probleme legate de tehnologie, învățandu-i în același timp să folosească în mod responsabil și în siguranță internetul.

► Citește și: 6 întrebări pe care orice părinte trebuie să și le pună, înainte de a-i cumpăra copilului telefon

Iată beneficiile controlului parental:

Timp limitat de folosire a dispozitivelor media

Instalarea aplicațiilor parentale pe dispozitivele digitale ale copiilor ajută la reducerea orelor petrecute online și, prin urmare, la prevenirea dependenței de internet. Acest lucru poate, de asemenea, să îmbunătățească calitatea somnului și să reducă oboseala vizuală și fizică asociată cu utilizarea prelungită a telefoanelor.

Protecție împotriva conținutului inadecvat

Internetul este plin de informații pentru care copiii nu sunt încă pregătiți, precum și de oameni care pot profita de naivitatea lor. Drept urmare, controlul parental poate bloca accesul la site-uri web și conținut neadecvat vârstei. Acest lucru ajută la protejarea micuților de materialele sexuale explicite și violente.

► Citește și: Copilul tău pe internet? NU! 5 tipuri de fotografii pe care să nu le mai postezi niciodată

Prevenirea bullying-ului și a cyberbullying-ului

Prin instalarea controalelor parentale pe telefoanele sau tabletele copiilor, părinții pot monitoriza interacțiunile online și pot fi atenți la mesajele suspecte pe care le primesc copiii lor.

Urmărirea comportamentul online al copiilor

Un alt mare avantaj al acestor aplicații este că le permit părinților să țină cont de activitatea online a copiilor lor, să le observe istoricul căutărilor și să primească alerte despre acțiuni nepotrivite.

Promovarea comunicării și încrederii între părinți și copii

Prin implicarea copiilor în proces și educarea lor cu privire la importanța siguranței online, părinții pot stabili o relație mai puternică și mai de încredere cu copiii lor pe probleme legate de tehnologie. În plus, ne permit să avertizăm copiii despre măsurile de precauție pe care ar trebui să le ia, pentru a utiliza internetul în siguranță.
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!