Sari la conținut

11 întrebări pe care trebuie să i le adresezi medicului, dacă dorești să rămâi însărcinată în curând

Înainte să încerci să rămâi însărcinată, este recomandat să programezi o vizită la medic, pentru a identifica dacă există probleme în concepere sau dacă starea ta de sănătate este potrivită pentru a da naștere unui copil.

La vizita preconcepțională, medicul îți va evalua istoricul de sănătate, va identifica dacă există vreo problemă medicală și îți va da sfaturi pentru o viitoare sarcină sănătoasă.

Iată 11 întrebări pe care ar trebui să le iei în considerare, înainte de a merge la medic:

Cât timp va dura până voi rămâne însărcinată?

Desigur, medicul nu îți poate spune cu exactitate momentul în care vei rămâne însărcinată, însă poate avea predicții generale în funcție de vârstă, istoricul sănătății tale și experiența trecută de concepție. Trebuie să ai în vedere că unele cupluri reușesc de la prima încercare să conceapă copilul, în timp ce alte cupluri încearcă de ani buni să facă un copil.

► Citeşte şi: Cum să găsești cele mai fertile zile și 5 semne că ai probleme cu ovulația

Când ar trebui să întrerup contracepția?

Nu poți rămâne însărcinată întotdeauna imediat după întreruperea metodelor contraceptive. Anticoncepționalele, de exemplu, îți pot modifica ciclul timp de câteva luni, după ce te oprești din administrarea lor.

Afecțiunile mele de sănătate îmi vor afecta fertilitatea?

Potrivit Dr Minken, profesor în Departamentul de Ginecologie de la Universitatea de Medicină Yale, unele afecțiuni medicale pot afecta capacitatea de a rămâne însărcinată. Acestea includ sindromul ovarian polichistic (PCOS), endometrioza, afecțiuni tiroidiene, etc. Iar când vine vorba despre partenerul tău, problemele legate de numărul de spermatozoizi, motilitate sau morfologie pot îngreuna concepția. Medicul tău este cea mai în măsură persoană pentru a-ți evalua situația și pentru a-ți oferi soluții.

► Citeşte şi: E vreodată prea târziu să ai copii?

Cum îmi vor afecta medicamentele fertilitatea?

Unele medicamente, inclusiv medicamentele pentru hipertensiune arterială și epilepsie, pot reduce șansele de concepere. Mai mult decât atât, anumite medicamente fără prescripție medicală pot dăuna bebelușului, după ce rămâi însărcinată (de exemplu antidepresivele, antipsihoticele și medicamentele tiroidiene).
Medicul tău poate elimina aceste medicamente și le poate înlocui cu anumite medicamente pe bază de plante.

Ar trebui să iau vitamine sau suplimente?

Femeile care doresc să rămână însărcinate ar trebui să înceapă să ia suplimente de acid folic cu 3-6 luni înainte de a încerca să conceapă. Medicul tău îți poate recomanda anumite vitamine prenatale, mai ales dacă îți lipsește vreun nutrient anume.

► Citeşte şi: Care este cel mai bun moment pentru a concepe. Nu, nu ziua ovulaţiei!

Ar trebui să-mi schimb dieta/ exercițiile de rutină sau alte obiceiuri de viață?

Știai că dacă ești supraponderală sau subponderală îți poate scădea fertilitatea? O greutate necorespunzătoare poate duce, de asemenea, la complicații ale sarcinii, cum ar fi diabetul gestațional, hipertensiunea arterială sau chiar avort.
Exercițiile fizice excesive, consumul de alcool și fumatul pot afecta, de asemenea, fertilitatea și sarcina.

Am nevoie de vreun vaccin?

Dacă te îmbolnăvești în timpul sarcinii, îți poți pune în pericol sănătatea ta, cât și a copilului nenăscut. Protejează-l pe micuț de bolile grave și fă-ți vaccinurile din timp.

Dacă nu ești deja imună, medicul îți poate face vaccinurile împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei înainte de a concepe, deoarece aceste virusuri nu sunt deloc sigure pentru femeile însărcinate. Vaccinul antigripal și vaccinul împotriva hepatitei B pot fi făcute în timpul sarcinii.

► Citeşte şi: Stai liniștită și o să rămâi însărcinată

Ar trebui să mai cer și părerea altui medic?

Nu toți medicii ginecologi au certificări în obstretică, care este domeniul sarcinii și al nașterii. Întreabă-ți medicul dacă este certificat pentru a face față sarcinii, iar dacă nu, cere-i recomandări de obstreticieni.

Am nevoie de teste genetice?

Tu și partenerul tău puteți decide dacă vreți să faceți teste genetice pentru a vedea dacă sunteți purtători ai unor afecțiuni genetice ereditare, inclusiv atrofie musculară, fibroză chistică, etc.
Dacă rezultatele sunt pozitive, medicul te poate ajuta să cântărești riscurile pentru o sarcină naturală.

De ce nu pot concepe?

Dacă încerci să rămâi însărcinată de mai mult de un an, fără rezultate sau 6 luni dacă ai peste 35 de ani, este probabil să te confrunți cu fertilitatea. În prezent, infertilitatea afectează 1 din 8 cupluri americane.
Medicul tău te poate evalua pe tine și pe partenerul tău pentru a determina cauza infertilității, apoi va încerca să o trateze prin administrarea de medicamente.

► Citeşte şi: Încetaţi să mă mai întrebaţi când îmi va creşte burta! Doare oricum

Ce ar trebui să fac dacă testul de sarcină mi-a ieșit pozitiv?

Multe cupluri nu știu ce să facă după ce au aflat că vor avea un copil. Trebuie să mergi direct la obstretician, imediat cum ai aflat. Medicul o să-ți spună exact cum trebuie să procedezi.

La ce altceva trebuie să te mai aștepți când mergi la vizita medicală dinaintea concepției?

Pe lângă o sesiune de întrebări și răspunsuri, vizita la medicul obstretician va include, probabil, și câteva teste, cum ar fi: măsurarea tensiuni arteriale, test Papanicolau, examen pelvin și la sân.
Medicul îți poate face și analize de sânge pentru a identifica nivelul de vitamine și analize de urină.

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!