Sari la conținut

Romania sta jalnic la capitolul fertilitate

Suntem putin peste sapte miliarde de locuitori pe Terra, dar natalitatea este din ce in ce mai mult o problema pentru unele din statele lumii. Spre exemplu, Europa este in plin declin demografic, fara sanse de imbunatatire a situatiei.

Rata de fertilitate este un indicator ce masoara frecventa copiilor nascuti in raport cu numarul femeilor de varsta fertila (15-49 ani) in cursul unui an. Daca acest indicator este peste 2, atunci populatia este in crestere, iar varsta medie scade. In caz contrar, populatia imbatraneste si este in scadere.

Rata medie de fertilitate in Europa este de 1,6, iar pana in 2050, populatia batranului continent o sa fie la propriu imbatranita si va scadea de la 740 milioane la 725 milioane.

 
In clasament Bulgaria sta cel mai bine cu o rata a fertilitatii de 1,42. Rusia are o rata de 1,42, urmata de Germania cu 1,41 si Serbia cu 1,4. Declinul populatiei continua si in Ungaria care are o rata a fertilitatii de 1,39 si in Austria, unde scaderea populatiei este de -0,2%. In Italia rata fertilitatii este de 1,39, iar in Grecia de 1,38. Slovacia puncteaza o crestere a polulatiei de 0,1%, iar Andora de 0,7%. Populatia Letoniei scade cu -0,5% anual, iar in Slovenia creste cu 0,2%, desi rata fertilitatii este de 1,3.

Polonia are o rata a fertilitatii de 1,3, iar Romania se mentine in topul negativ cu o rata a fertilitatii: 1,29 si o scadera a populatiei de  -0,2% anual. In Romania sunt doar 10 nasteri la 1000 de locuitori cu mult sub media europeana.

In Ucraina rata fertilitatii este de 1,28 in Bosnia si Herzegovina de 1,27, iar in Cehia de 1,26, la fel ca in Belarus si Lituania.

Ce se poate face? Copii!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!