Sari la conținut

Uterul retrovers si sarcina

Daca la un simplu control ginecologic ai auzit de termenul uter retrovers, asta nu trebuie sa te sperie. Este o usoara anomalie a modului in care este pozitionat uterul, iar aceasta nu are un impact major asupra fertilitatii sau sarcinii. Nu trebuie sa iti faci griji legate de dificultatea obtinerii unei sarcini.

Daca ai uter retrovers este bine sa stii cateva lucruri:

In cazul uterului retrovers vaginul nu este asezat vertical in interiorul pelvisului, acesta este inclinat catre spate. In cazul celor mai multe femei, uterul este inclinat inainte, astfel incat sa se situeze deasupra vezicii urinare, cu partea de sus (fundus) catre peretele abdominal.

Si, ca sa vezi ca nu esti o exceptie majora, trebuie sa stii ca aproape un sfert dintre femei au uter retrovers. Practic, in acest caz, capatul uterului (fundus) este indreptat catre rect, nu catre peretele abdominal. In timp ce un uter retrovers nu cauzeaza probleme in cele mai multe dintre cazuri, unele femei au dureri in timpul contactului sexual. Uterul retrovers se mai poate numi uter retroflexat.

Ce simptome poate avea un uter retrovers?

In general, un uter retrovers nu genereaza nici un fel de probleme. Daca apar probleme, cel mai probabil este din cauza faptului ca exista o afectiune conexa, cum am fi enometrioza. O astfel de afectiune poate genera durere in timpul contactului sexual si in special in cazul pozitiei in care femeia se afla deasupra.

Printre cauzele uterului retrovers se numara:

Daca la un simplu control ginecologic ai auzit de termenul uter retrovers, asta nu trebuie sa te sperie. Este o usoara anomalie a modului in care este pozitionat uterul, iar aceasta nu are un impact major asupra fertilitatii sau sarcinii. Nu trebuie sa iti faci griji legate de dificultatea obtinerii unei sarcini. – in general uterul se „apleaca” catre peretele abdominal pe masura ce femeia se maturizeaza. Uneori, acest lucru nu se intampla si uterul ramane orientat catre spate.

►Citește și Inseminare artificială sau fertilizare în vitro? Recomandările specialistului

Aderenta - o aderenta este o banda de tesut cicatricial, care unește doua suprafete anatomice distincte impreuna. O operatie in zona pelvina poate duce la formarea aderentelor si poate trage uterul in spate

Endometrioza - endometrul este mucoasa uterului. Endometrioza reprezinta cresterea celulelor endometriale in afara uterului. Aceste celule pot provoca retroversiune prin "lipirea" a uterului la alte structuri pelvine.

Fibroamele - aceste noduli mici, non-canceroase pot face uterul sensibile la orientarea catre spate.

Sarcina - uterul este tinut in loc de benzi de tesut conjunctiv numite ligamente. Sarcina poate supraextinde aceste ligamente poate trage varful uterului catre spate. In cele mai multe cazuri, uterul revine la pozitia normala inainte dupa naștere, dar uneori nu.

Probleme sexuale

In multe cazuri de uter retrovers , ovarele si trompele uterine si ele orientate in spate. Acest lucru inseamna ca toate aceste structuri pot fi "lovite" de capul penisului in timpul actului sexual . Apare astfel dispareunia (durerea). Sexul viguros poate duce la afectarea ligamentelor din jurul uterului.

Probleme de fertilitate

Un uter retrovers nu are nicio influenta asupra fertilitatii unei femei .

Uterul retrovers si sarcina

In cele mai multe cazuri , un uter retrovers nu pune probleme in sarcina. Dupa primul trimestru de sarcina, uterul se extinde si se ridica din pelvis, iar pentru restul perioadei de sarcina  iși ia pozitia tipica cu varful inainte.

Intr-un procent mic de cazuri, uterul in crestere este "agatat" pe osul pelvian (de obicei osul sacru) . Aceasta conditie este cunoscuta sub numele de "uter incarcerat". Simptomele apar de obicei undeva intre saptamanile 12 și 14 și pot include dureri și dificultati de urinare .

Diagnosticul de un uter retrovers

Un uter retrovers este diagnosticat prin examen ginecologic de rutina. Uneori , o femeie ar putea descoperi ca ea are un uter retrovers in timpul unui test Papanicolau . Daca te confrunti cu simptome cum ar fi sexul dureros, primele masurile luate de catre medicul tau vor include o serie de teste pentru a afla daca sunt alte conditii sunt provoaca uterul retrovers , cum ar fi endometrioza sau fibroamele.

Tratamentul uterului retrovers

Daca nu ai nici un fel de simptome sau probleme (ceea ce este de asteptat) nu trebuie sa iei nici un fel de masuri. Daca insa uterul retrovers iti face probleme exista cateva optiuni de tratament:

-          Tratamentul afectiunii care a duc la uter retrovers (de exemplu terapie hormonala pentru endometrioza)

-          Exercitiile – daca miscarea uterului nu este limitata de enometrioza sau fibroame, iar doctorul il poate repozitiona manual, exercitiile sunt o optiune.

-          Pesarul – este un mic instrument medical din plastic sau silicon care poate fi plasat temporar sau permanent pentru a ajuta uterul sa isi schimbe pozitia. Un pesar necesita o supraveghere medicala regulata si este asociat cu un risc de infectii si inflamatii

-          Operatie laparoscopica

-          Printre optiunile de tratament folosite pentru un uter incarcerat se numara inserarea unui cateter pentru golire vezicii urinare si o serie de exercitii fizice pentru a ajuta la eliberarea uterului.

Sursa: Better health

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!