Sari la conținut

Bebelușul tău se mișcă în burtică de parcă e pe cale să pornească o furtună? Noi cercetări explică motivul pentru care fetușii se mișcă atât de mult

Este un moment special în sarcină când îți dai seama pentru prima oară că ceea ce simți nu este din cauza stomacului tău, ci bebelușul dă din mâini și piciorușe!

Cercetătorii au dovedit că mișcările bruște ale bebelușului aflat încă în burtică sunt cu adevărat lovituri destul de puternice.

Potrivit unui raport publicat în Journal of The Royal Society Interface, cercetătorii de la Imperial College London au putut arăta cât de puternice sunt loviturile fătului, modelând mișcările captate cu tehnologia imagistică.

► Citește și: Bebelușii pot plânge în pântece. Mit sau adevăr

Folosind acest proces, ei au descoperit că fetușii lovesc cu o forță similară unui corp de 3 kg la doar 20 de săptămâni de stat în burtică – ceea ce înseamnă cu piciorușele pe care le vezi la ecografie sunt suficient de puternice pentru a da un șut zdravăn unei mingi.

Zece săptămâni mai târziu, bebelușii și-au mărit capacitatea de lovire în ceea ce privește forța din picioarele lor.

Această tendință în creștere cu perioada în care bebelușul stă în burtă este importantă, deoarece modificările modalităților de mișcare ale bebelușului în sarcina târzie au generat rezultate fetale slabe și malformații muculo-scheletice, spun cercetătorii în concluzia lor.

Nu numai că aceste lovituri sunt puternice, dar sunt intenționate: astfel de mici exerciții fizice ajută bebelușii să își dezvolte sistemul neuromuscular pentru a-l pregăti pentru lumea exterioară, deși nu își pot ține capul drept la naștere.

► Citește și: Când taţii se confesează: „Mi-ar fi plăcut să ştiu despre sarcina soţiei mele că…“

Niamh Nowlan, bioinginer la Imperial College London spune că mișcările puternice ale bebelușului sunt probabil reflexe, decât acțiuni ordonate de creierul copilului.

Bebelușul trebuie să se miște în pântece pentru a fi sănătos după naștere, în special de a avea oase si articulații sănătoase, spune Nowlan, explicând că mișcarea fetală este legată de rate mai mici de afecțiuni congenitale, cum ar fi articulațiilor scurtate și oasele subțiri.

► Citește și: Sarcina ta în două minute: ce se întâmplă în corpul tău, când eşti însărcinată

Nowlan mai spune că senzația reală a loviturii unui bebeluș în pântece poate diferi de la o sarcină la alta.

Am putut întotdeauna să spun unde sunt picioarele fiului meu, în timp ce se afla în burtă, explică ea.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!