Sari la conținut

Cum imi pot da seama ca bebelusul a primit lapte suficient

In timpul primelor doua saptamani, s-ar putea sa te intrebi daca bebelusul tau este hranit suficient, mai ales daca ar vrea sa fie alaptat tot timpul sau daca este agitat dupa  ce il hranesti.

Pentru ca laptele matern este digerat la cateva ore dupa ce este consumat, s-ar putea sa ti se para ca bebelusului ii este tot timpul foame (asta inseamna la fiecare una pana la trei ore).

Majoritatea nou nascutilor vor sa fie alaptati de la opt pana la 15 ori pe zi dupa primele zile de viata. Hraneste-ti copilul de cate ori are nevoie. Nu trebuie urmate programe stricte atata timp cat si tu si bebelusul inca va obisnuiti cu alaptarea.
 

Pediatrul si personalul specializat iti pot spune daca bebelusul este hranit suficient sau nu, in functie de greutatea pe care o castiga. Nou nascutii pierd in mod normal intre 5 si 9 procente din greutatea pe care o au la nastere in primele doua saptamani. Ei ar trebui sa inceapa sa castige in greutate cam cate 30 g pe zi din a  cincea zi de la nastere. Adreseaza-te unui medic pentru a verifica greutatea corporala a bebelusului daca ai motive de ingrijorare.

 Mai sunt si alte moduri de a aprecia daca bebelusul tau este hranit suficient si exista semne care-ti arata acest lucru. Deshidratarea la nou nascuti este rar intalnita, dar este bine sa cunosti semnele care-ti arata ca un copil este hranit corespunzator pentru a-ti da seama ca ceva nu este in regula si ca trebuie sa te adresezi unui medic pediatru.

 
Semne ca totul este in ordine:

·        Copilul tau mananca la cel putin doua, trei ore sau de cel putin  de 8 ori pe zi in primele doua, trei saptamani dupa nastere

·        In prima luna, bebelusul are cel putin trei scaune pe zi care devin mai deschise la culoare pana la un galben-mustar a cincea zi dupa nastere. Dupa prima saptamana scaunele devin mai putin frecvente. Unii copii pot avea o pauza de una sau doua zile intre scaune

·        Castiga in greutate cate 30g pe zi, incepand din a cincea zi de viata pana la cel putin 3 luni

·        Uda sapte sau opt scutece de panza pe zi, sau cinci-sase de unica folosinta. Scutecele de unica folosinta sunt mai absorbante, asa ca e mai dificil de spus cand sunt ude. Daca nu esti sigura, compara-l cu un alt scutec de unica folosinta, de aceasta data, uscat. Unul ud ar trebui sa fie putin mai greu (Numai scutecele ude nu pot demonstra ca bebelusul primeste destul lapte). Chiar daca este deshidratat poate uda un scutec. Scaunele si cresterea in greutate sunt cele mai sigure semne ca bebelusul e hranit corespunzator.

·        Iti poti auzi bebelusul inghitind daca in camera este liniste

·        Sanii se simt mai moi dupa alaptare
 

Semne care te avertizeaza ca bebelusul tau nu primeste destul lapte:  

Semnele care arata ce bebelusul nu este hranit suficient sunt in mare parte urmatoarele:

 -    Copilul a pierdut mai mult de zece procente din greutate in primele cinci zile din viata. Aminteste-ti ca este normal pentru un nou nascut sa piarda intre 5 si 9 procente din greutatea corporala, dar incepand cu a cincea zi ar trebui sa ia cel putin 30 g.

-    Nu auzi decat foarte rar bebelusul inghitind

-    Sanii nu se simt mai moi dupa alaptare

-    Bebelusul e nelinistit sau letargic in majoritatea timpului

-    Bebelusul are gropite in obraji

-    Bebelusul uda mai putin de cinci scutece intr-un interval de 24 de ore dupa cele cinci zile care urmeaza nasterii

-    Nu are  scaun nici macar o data pe zi sau are scaune reduse cantitativ si inchise la culoare la cinci zile sau mai mult dupa nastere

 
Daca observi oricare din aceste semne, ia legatura cu un  medic. E adevarat ca unul din cele mai grele lucruri atunci cand incepi alaptarea e sa fii sigura ca dai bebelusului destul lapte. Nu ezita sa ceri ajutorul unei persoane specializate care te va supraveghea si sfatui in timp ce iti hranesti copilul.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!