Sari la conținut

Cursuri pregatitoare in vederea nasterii

Cei mai multi dintre parinti incep cursurile in luna a saptea (la inceputul celui de-al treilea trimestru) de sarcina, dar este o idee buna sa alegeti un program si sa incepeti mai devreme. Medicul va poate indruma la cursurile disponibile in zona dumneavoastra.

Variantele importante de pregatire pentru nastere din care sa alegeti sunt: metoda de nastere naturala Dick-Read, nasterea asistata de sot dupa metoda Bradley, metoda Lamaze si tehnicile de “relaxare prin atingere” ale lui Kitzinger. Multi instructori de pregatire a nasterii ofera o abordare eclectica, ce combina aspecte din mai multe metode.

Metoda Dick-Read (“nastere fara frica”) este pionierul metodelor de nastere naturala in SUA. Introdusa intr-o perioda cand nasterile erau in intregime sub administrarea medicamentelor si tatilor nu li se permitea accesul in sala de nastere, metoda Dick-Read s-a bazat la inceput pe personalul medical (medic/moasa/asistenta) pentru a oferi suport emotional femeii in travaliu. Acum, totusi, tinand pasul cu noile tendinte, tatal este vazut ca un membru important al nasterii de-a lungul sarcinii si procesului de nastere.

Metoda Lamaze, bazata pe teoria reflexului conditionat al lui Pavlov, antreneaza o femeie sa raspunda la stimulii unei contractii cu reflexul conditionat al relaxarii, mai degraba decat cu raspunsul instinctiv al tensiunii, fricii si durerii. Un partener, fie tatal copilului, fie alta persoana cu care mama se simte confortabil, actioneaza drept antrenor la nastere.

Metoda Bradley sustine nasterea complet naturala si fara medicamente. Tatal copilului joaca un rol important in timpul sarcinii ca si pe parcursul nasterii, si parintii care aleg metoda Bradley de pregatire a nasterii pot incepe frecventarea cursurilor mai devreme decat cei care aleg alte tipuri de cursuri.

Metoda Kitzinger de pregatire a nasterii, care este foarte populara in Marea Britanie, pune mare accent pe aspectele emotionale si psihologice ale sarcinii, precum si pe starea de vigilenta a corpului si pe tehnicile de relaxare.

Tipurile de cursuri pe care le veti frecventa vor depinde, desigur, de ce este potrivit si disponibil pentru dumneavoastra si, la fel de bine, vor depinde si de tipul de abordare care va avantajeaza. Chiar cand credeti ca preferinta dumneavoastra se indreapta catre travaliu si o nastere nepregatita si fara medicamente, cursurile sunt recomandate. Informatiile adunate va vor ajuta, pe dumneavoastra si pe partener, sa participati la nasterea copilului in modul cel mai potrivit.

Nu evitati cursurile deoarece va este teama ca ati putea gresi. Nici o cantitate de pregatire nu va poate garanta ca travaliul si nasterea vor decurge exact cum le-ati asteptat. Orele de pregatire nu va determina sa faceti lucrurile intr-un mod particular o data ce vine momentul. Scopul cursurilor este ca participarea sa aiba sens pentru dumneavoastra si sa aveti posibilitatea sa executati tehnicile. Ceea ce veti invata va va creste numarul optiunilor disponibile pentru dumneavoastra.

 

 

George E. Verrilli, Anne Marie Mueser
“In asteptarea bebelusului - Ghidul viitoarei mame”
Editura ALL

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!