Sari la conținut

Este o pierdere de sarcina?

Este aproape imposibil ca in primele 14 de saptamani de sarcina sa nu iti fie frica sa pierzi sarcina. Si asta pentru ca astfel de cazuri nu sunt chiar asa de rare, aproape 15% dintre sarcini terminandu-se astfel. Iar procentul real de avort spontan este de fapt mult mai mare, considerandu-se ca aproape in 30% din avorturile spontane femeile care trec prin ele nici nu stiu ca sunt insarcinate.

De ce se intampla asa nu se stie prea sigur. Exista insa cativa factori de risc, printre care greutatea prea mare sau prea mica, un stil de viata nesanatos si varsta inaintata. Daca vrei sa afli mai multe despre factorii care cresc riscul pierderii sarcinii poti citi aici. In acest articol ne vom concentra pe semnele care anunta o pierdere de sarcina si care ar trebui sa te faca sa contactezi doctorul.

In primul rand trebuie sa tii cont de faptul ca aparitia semnelor nu inseamna automat ca ai pierdut sarcina. Ele inseamna ca trebuie sa discuti cu un doctor ca sa vezi ce se intampla si, eventual, sa urmezi un tratament. Printre principalele semnale care trag atentia asupra sarcinii se numara:

Sangerarile

Fara indoiala, acesta este principalul semnal al pierderii sarcinii. Cu toate acestea, nu orice sangerare inseamna automat ca sarcina este pierduta. Dar daca ai o sangerare nu astepta pur si simplu ca ea sa treaca si mergi la un control. Aici poti citi mai multe despre cauzele posibile ale sangerarilor in sarcina.

Durerea

Durerea este destul de prezenta in sarcina si se considera cat se poate de normala si un semn bun. Din aceasta cauza este dificil sa te ghidezi dupa acest semnal. Citeste aici despre cele mai des intalnite dureri in timpul sarcinii, in functie de saptamana in care esti. Durerea care ar trebui sa iti atraga atentia este localizata in abdomen sau in zona dorsala si poate sa varieze de la o durere ascutita pana la o durere similara cu cea din timpul menstruatiei.

Bebelusul nu mai este activ

Desi cea mai mare parte a pierderilor de sarcina au loc in primul trimestru, ele pot aparea si mai tarziu. Iar atunci sunt alte semne care o pot indica. Cel mai important, dupa 20 de saptamani, este ca nu mai simti bebelusul ca se misca. Daca observi o scadere brusca a activitatii bebelusului, atunci este bine sa vorbesti cu medicul pentru cateva teste. Pe de alta parte nu este deloc recomandat sa stai in permanenta cu frica in san. Citeste mai multe despre miscarile bebelusului aici.

Au disparut simptomele de sarcina

Simptomele de sarcina, cum ar fi greata, poftele, sani durerosi etc sunt provocate de hormonii de sarcina, cei care sunt responsabili cu dezvoltarea bebelusului in burtica. Daca observi dintr-o data ca acestea nu mai exista, atunci este bine sa discuti cu doctorul tau. Desigur, simptomele pot sa apara si sa dispara in timpul sarcinii si in mod normal, doar se stie ca in trimestrul doi te simti de obicei mult mai bine decat in primul. 

Despre ce se intampla in cazul unui avort spontan poti citi aici.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!