Sari la conținut

Greutatea scazuta la nastere este mostenita

De curand s-a identificat o legatura intre greutatea scazuta pe care a avut-o mama cand a fost nascuta si cea a copilului ei. Intr-un studiu recent realizat de o echipa de cercetatori israelieni, s-a aratat faptul ca greutatea scazuta la nastere si preeclampsia tind sa se repete la generatia urmatoare.

Preeclampsia este o conditie medicala marcata de tensiunea arteriala crescuta si care poate include concentratii mari de proteine in urina care in cele din urma pot duce la afectarea severa a rinichilor. Daca este lasata netratata, preeclampsia poate duce la eclampsie care este o conditie medicala grava in care mama face convulsii in timpul sarcinii sau la nastere. Convulsiile sunt asemanatoare cu cele epileptice si pot duce la moartea mamei si a fatului.

Preeclampsia este asociata cu multiple efecte adverse materne si fetale si, ce este si mai grav, inca nu se cunoaste cauza sau cum poate fi prevenita aceasta conditie.

Studiul despre care vorbeam mai sus, este intitulat Like Mother, Like Daughter - Low Birth Weight and Preeclampsia Tend to Reoccur at the Next Generation (Asa mama, asa fiica – Greutatea scazuta la nastere si preeclampsia tind sa aiba loc si la generatia urmatoare) si ofera o privire asupra acestor doua conditii medicale si a posibilitatii de recurenta la generatiile urmatoare.

Studiul a luat in calcul informatiile prenatale a 2314 triade (incluzand mame, fiice si nepoti) care au fost monitorizate de centrul medical intre anii 1991 – 2012. Au fost studiate 1493 de mame, 1619 fiice si 2314 nepoti. Greutatea scazuta la nastere a mamelor a fost un indicator puternic pentru greutatea scazuta la nastere a copiilor.

Ce inseamna aceste rezultate?

Inseamna ca femeile care au un istoric de greutate redusa la nastere si preeclampsie trebuie sa fie informate de aceasta si trebuie sa fie monitorizate indeaproape. Ele trebuie tratate ca sarcini cu risc mare, iar supravegherea marita se poate dovedi eficienta in detectarea timpurie a complicatiilor cum ar fi preeclampsia sau greutatea scazuta la nastere.

Intreab-o deci pe mama ta ce greutate ai avut la nastere si daca a avut cumva preeclampsie. Oricare dintre acesti doi factori trebuie sa ridice un semnal de alarma si sa iti informezi medicul despre asta. Fiecare dintre ei poate fi un indicator ca si tu poti trece la randul tau prin aceleasi conditii medicale ca si mama ta. Afla toate informatiile necesare si roaga medicul sa te monitorizeze indeaproape. 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!