Sari la conținut

Legătură dintre sarcină și sărut: Ce spune știința dincolo de romantism

O sarcină poate întări relația dintr-un cuplu, așa că e normal ca doi viitori părinți să se sărute tot mai des, ca la primele întâlniri. În plus, psihologii recomandă ca gesturile tandre să nu dispară în cele nouă luni de sarcină, dar și după naștere. Însă, dincolo de romantism, sărutul întăreşte sistemul imunitar al gravidelor – un studiu științific a demonstrat acest lucru!

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici și publicat în Medical Hypotheses, sărutul întăreşte sistemul imunitar al gravidelor, protejează fătul de malformaţii congenitale şi ajută la menţinerea unei sarcini sănătoase. Dincolo de funcţia sexuală, sărutul are și o funcţie biologică deosebit de importantă: răspândeşte microbii care colonizează cavitatea bucală.

Studiul aduce în prim-plan citomegalovirusul, care se ascunde în salivă şi în mod normal nu prezintă nici o ameninţare pentru sănătate. Dar, dacă provoacă o infecţie în timpul sarcinii, acest virus este extrem de periculos şi poate pune în pericol viaţa fătului, la fel cum poate provoca malformaţii congenitale grave (de la surditate, la paralizie cerebrală).

►Citește și 6 mituri despre sexul în sarcină. În ce fel te pot afecta?

Răspândirea acestui virus prin sărut încă dinaintea sarcinii îi permite femeii să îşi dezvolte imunitatea împotriva unei infecţii posibil devastatoare. Astfel, atât ea cât şi fătul vor fi protejaţi pe toată durata sarcinii. Cercetătorii britanici suțin că sărutul cu aceeaşi persoană timp de aproape şase luni conferă o protecţie optimă, iar pe măsură ce săruturile sunt mai pasionale, eficiența sistemului imunitar creşte considerabil.

Infecţia cu citomegalovirus: ce efecte are asupra bebelușilor

Infecția cu acest virus este de cele mai multe ori asimptomatică - mai precis, într-un procent de 90% nu se manifestă niciun simptom. Riscul transmiterii infecţiei de la mamă la făt poate fi considerat drept o adevărată problemă de sănătate publică. Infecţia fetală apare în circa 40% dintre cazuri şi este cu atât mai periculoasă cu cât se instalează mai devreme. 90% dintre fetușii infectați nu vor avea nici un simptom la naştere. În primii ani de viaţă însă, problemele vor începe să apară: 10% vor avea sechele neuro-senzoriale (întârziere mentală, surditate), 10% vor avea infecţii simptomatice (boala citomegalică), 20% vor muri, iar 90% dintre cei care vor supravieţui vor rămâne sechele neurologice şi senzoriale severe (microcefalie, corioretinită, pierderea vederii, surditate bilaterală).

Însă nu te speria! Și nu renunța la sărut pe toată perioada sarcinii și după!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!