In timpul sarcinii organismul femeii are nevoie de o alimentatie foarte echilibrata, care sa-i asigure tot aportul de minerale si vitamine de care ere nevoie pentru o crestere sanatoasa a fatului, dar si pentru intretinerea propriului metabolism care, in perioada sarcinii, are motoarele turate la maximum.
In principiu, femeia insarcinata are nevoie de acelasi pachet d eminerale si vitamine de care are nevoie orice alt organism. Difera cantitatile, dar in mica masura si lista d eprioritati, unele vitamine fiind esentiale pentru o sarcina sanatoasa.
Vitamine din complexul B, trebuie administrate tot timpul, caci sunt solubile in apa si sunt eliminate din corp prin urina. Vitaminele B12 si B6 sunt importante pentru fertilitate, dar si pentru reglarea functiilor hormonale. Cerealele cu vitamine adaugate, mesele pe baza de soia, cartofii copti in coaja, bananele, carnea slaba de curcan sau pui, oua si spanac sunt toate surse excelente de vitamina B6, la care se adauga carnea de vita, somonul, soia si alimentele cu adaos de vitamine sunt bogate in vitamina B12.
Tiamin sau vitamina B1 se gaseste in cereale, legume, carne de porc si oua. Vitamina B1 creste nivelul energie si controleaza sistemul nervos. Se recomanda zilnic o doza de 1,4 mg.
Vitamina B2 se gaseste in: carnea de peste si in produsele lactate. Confera energie organismului si mentiene sanatatea pielii si a ochilor. Doza corecta este de 1,4 mg.
Niacin sau vitamina B3 se gaseste in carnea de peste si in produsele lactate. Ajuta digestia si mentine sanatatea pielii. Zilnic se recomanda o doza de 18 mg.
Vitamina B6 se gaseste in: tarate, broccoli, peste, morcovi, produse din soia, legume si nuci. Previne bolile de sange si greturile de dimineata. Se va lua zilnic o doza de 1,9 mg.
Acidul folic este o vitamina foarte importanta in alimentatia unei gravide. Acidul folic il gasesti in: broccoli, conopida, legume, portocale si nuci. Doza recomandata este de 600 mg.
Zincul este un mineral care participa la sinteza materialului genetic si joaca un rol esential in fertilitatea feminina si masculina. Zincul este important pentru dezvoltarea sanatoasa a celulelor, asa ca este necesar, evident, pe toata perioada sarcinii. Zincul il poti gasi in: fulgi de ovaz, migdale, seminte de dovleac si piersici. Doze importante de zinc se gasesc si in lactate, legume, nuci si carnea rosie. Doza corecta este de 12 mg. In plus stimuleaza insulina si productia de enzime. Tine minte faptul ca zincul este unul din mineralele fundamentale pentru o buna dezvoltare a nou-nascutului si copilului mic. In consecinta vei avea nevoie de alimente bogata in zinc si dupa ce nasti, pentru a-i transmite copilului tau, prin laptele matern necesarul zilnic de zinc. Trebuie sa stii ca toate produsele destinate alimentatie copilului mic au suplimente de zinc.
Acizi grasi esentiali sunt fundamentali pentru productia de hormoni. In plus acestia previn formarea cheagurilor de sange, mai ales in cazul femeilor care au avut un avort spontan. Acizii grasi se gasesc in: uleiul de peste, uleiul de in, seminte si alune de padure. Doza zilnica recomandata este de 129 mg.
Vitamina E este, asa cum probabil stii un antioxidant foarte important. Un nivel scazut de vitamina E poate afecta fertilitatea la femei si barbati. Este important sa consumi destule alimente bogate in vitamina E daca intetionezi sa ramai insarcinata. Vitamina E este regasita in: germenii de grau, semintele de floarea-soarelui, vegetalele cu frunze verzi, nuci, orezul brun, oua, organe de animal, cartofi dulci si migdale. Renunta la untul de arahide si consuma in schimb unt de migdale sau poti presari cativa germeni de grau peste cereale si salata. In plus vitamina E promoveaza sanatatea muschilor, doza zilnica reomandata fiind de 15 mg.
Vitamina C este un puternic antioxidant care joaca un rol esential in ovulatie. Participa la functiile multor sisteme din organismul uman de-a lungul sarcinii. Surse excelente de vitamina C sunt: ardeii rosii proaspeti, citrice (portocale si grapefruit). Alte surse bune sunt: capsunile, kiwi organic, broccoli si varza de Bruxelles. Doza zilnica recomandata este de 85 mg.
Fierul are marea calitate de apreveni nasteriile premature si bolile de sange si asigura o nastere usoara. Se gaseste in spanac, germeni de grau, carnea de vita si porc. Doza zilnica recomandata este de 27 mg. Fierul este fundamental mai ales pentru femeile care respecta o dieta vegetariana, cand sunt recomandate suplimentele sub forma de pilule, scrie livestrong.com
Vitamina A este un antioxidant important care ia parte in procesul de concepere a copilului si ajuta la dezvoltarea embrionului de-a lungul sarcinii. Surse naturale de vitamina A sunt: morcovii, rosiile, varza si spanacul. Dar trebuie sa ai grija sa nu exagerezi cu doza de vitamina A! Nu se va administra mai mult de 700 mg.
Articole relationate
Enurezis nocturn. Când trebuie să consulți un medic? Semne că pipi-ul în pat poate fi un simptom medical
Enurezisul nocturn, cunoscut sub denumirea comună de „pipi în pat”, reprezintă o etapă frecventă în dezvoltarea copilului și, în majoritatea cazurilor, este o...
Imunizarea naturală vs. Imunizarea prin vaccinuri: Este „natural” mai bun?
Imunizarea naturală versus imunizarea prin vaccinuri este o dezbatere veche, dar intensificată de mișcările recente anti-vaccinare și de preocupările privind...
Ziua Mondiala a Sănătății Mintale. Cum influențează părinții sănătatea mintală a copiilor
Astăzi, 10 octombrie, este Ziua Mondiala a Sănătății Mintale. Iar dacă este să ne gândim la copiii noștri și la modurile în care ne putem asigura că le oferim...
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu