Sari la conținut

Despre bullying. 5 metode pentru oprirea hărțuirii copilului la școală

Auzim din ce în ce mai des despre folosirea forţei despre ameninţări şi abuzuri făcute de copii asupra altor copii, în special la şcoală. Acest comportament, definit în occident ca bullying, tinde să devină un lucru obişnuit şi în şcolile din România.

Comportamentuleste de cele mai multe ori repetat şi are drept victime copiii mai timizi, cu o putere fizică mai mică sau de alta naţionalitate. Dominaţia asupra lor este realizată prin hărţuire verbală sau ameninţări, agresiuni fizice şi constrângere. Dacă copilul tău este supus la scoala unui astfel de comporatament este cazul să iei măsuri.

În SUA peste 25 % din școlile publice raportează că agresiunea în rândul copiilor are loc zilnic sau săptămânal? Și că 1 din 5 elevi de liceu a raportat agresiuni în ultimul an? Din păcate, în cazul României nu dispunem încă de statistici coerente şi corecte, însă ştim că fenomenul ia amploare atât la nivelul şcolilor generale, cât şi al liceelor.

Dacă simţi ca copilul tău este trist, deprimat şi nu vrea să meargă la şcoală, este cazul să te interesezi dacă nu cumva este intimidat de alţi copii. Chiar şi dacă nu simţi acest lucru, este bine să îl pregăteşti pentru orice situaţie de acest gen.

Iată cinci strategii care îi vor proteja pe copii să devină tinta agresiunilor altor copii, sau să opreşti hartuirea dacă a început deja:

1. Vorbeşte cu el despre asta. Vorbeşte despre agresiune cu copiii și roagă-i şi pe alţi membri de familie își împărtășească experiențele. În cazul în care copilul începe să vorbească despre agresiune, laudă-l că a fost suficient de curajos pentru a deschide discuta și oferă-i sprijin necondiţionat . Consultă-te cu cadrele didactice şi vezi ce metode au pentru ţinerea sub control a fenomenului şi cum îl pot ajuta pe copilul tău.

2. Scapă de... momeală. Ai fi uimită să vezi că de foarte multe ori, bătăuşii îl hărţuiesc pe copil pentru a-i lua banii de buzunar sau gadget-urile care li se par atractive. Este bine să îl trimiţi la şcoală fără bani, doar cu pachet de mâncare de acasă şi fără telefoane, tablete sau mp3 player.

►Citește și Lasă-ți copiii să se descurce singuri! 6 situații în care nu trebuie să intervii

3. Prietenii aduc siguranţă. Într-un grup de doi sau mai mulţi prieteni copilul este mai puţin expus hartuirii, decât dacă merge singur pe coridoare sau în curtea şcolii. Adu-i aminte copilul tău să utilizeze sistemul de prieteni oriunde, pe holuri, în curtea şcolii, pe autobuz. Va fi în siguranţă şi va capăta încredere în forţele proprii.

4. Învaţă-l să îşi păstreze calmul. Dacă este agresat, cea mai bună armă de apărare a copilului este să rămână calm, să ignore remarcile răutăcioase, să le spună bătăuşilor să înceteze şi să meargă pur şi simplu mai departe. Copiii care agresează se bucură atunci când reuşesc să rănească psihic şi fizic un alt copil. Un copil care nu este uşor de rănit va deveni neinteresant în scurt timp.

5. Nu încerca să poţi singura bătălia. Uneori poate fi bine să stai de vorbă cu părintele unui copil agresor, dar este bine să faci acest lucru într-un cadru oficial, mediat de un consilier sau un cadru didactic.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!