Sari la conținut

Ce am făcut astăzi pentru copilul meu?

Dacă a mai trecut încă o zi la sfârşitul căreia te întrebi ce anume ai făcut tu pentru copilul tău şi nu poţi să bifezi nimic care să fi dus la dezvoltarea sa, atunci ţine minte acest sfat foarte important: pentru a creşte un copil este nevoie de un sat întreg.

Nu aţi stat astăzi să citiţi împreună nici măcar o pagină?

Nu l-ai dus la niciun curs care să îi dezvolte latura artistică?

Nu este înscris la niciun club sportiv?

Nu şi-a făcut un nou prieten?

Nu aţi repetat cuvinte din limbi străine

Şi nici nu a urcat pe o scenă, fie ea şi improvizată?

Atunci răsuflă adânc şi nu considera că această zi este una pierdută. Ideea că părintele ar trebui să vină în permanentă cu stimuli în ajutorul dezvoltării copilului este una destul de utopică. Dacă ai un copil sătul, sănătos şi liniştit emoţional atunci ai îndeplinit cea mai importantă parte a sarcinii tale de părinte. 

Restul activităţilor, cele care duc la o dezvoltare socială şi intelectuală, nu au cum să cadă toate în sarcina ta şi să reuşeşti să le faci faţă. Aici intervine rolul "satului".

Cu şcolile sale pentru a explica lumea din jur

Cu terenurile sale de joacă, pentru a facilita interacţiunea

Cu muzeele şi bibliotecile sale pentru a da acces la idei

Cu cluburile sale pentru a practica diverse arte

Credinţa că un părinte ar trebui să le facă pe toate este foarte modernă. Bunicii nu îşi puneau problema că ar trebui să citească zilnic unui bebeluş care nu ştie să spună mai mult de un cuvânt. Şi nici nu se stresau pentru că prichindelul lor de grădiniţă nu este încă înscris la niciun club artistic. Dar poate că ei aveau mai multă răbdare ca să stea de vorbă şi mai puţini stimuli care să îi ţină separaţi. 

Aşa că da, poate că nu aţi ajuns la nicio întâlnire simandicoasă, poate că nu aţi făcut nimic din ceea ce este considerat cool acum, însă asta nu trebuie neapărat văzut că o pierdere, dacă aţi avut timp să vă apropiaţi mai mult unul de altul, dacă aţi comunicat. Pentru că, până la urmă, nu vrem să creştem un om mai cu moţ decât oricare altul, ci un om decent. 

Urmăriţi discuţia TED de mai jos despre modul modern de a creşte copiii, care îi face pe părinţi să se simtă în permanenţă în criză.

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!