Sari la conținut

Ce este osteopatia? Metode de tratament non-invazive

Se poate spune despre osteopatie că îți ia durerea cu mâna. Și nu este o figură de stil, ci purul adevăr căci acest tip de medicină este una manuală care abordează corpul uman în globalitatea sa, tratând sistemul musculoscheletal, sistemul visceral şi activând mecanismele neuromusculare, neurovasculare şi neuroendocrine ajutând la refacerea fiziologiei. Metodele de tratament sunt non-invazive și au început să fie cunoscute și în România. Mai multe detalii, am aflat de la Mircea Laurențiu, absolvent al Institutului Superior de Osteopatie CETOHM- ISO – Paris Est.

Osteopatia este o medicină holistică, neconvenţională, care vizează refacerea sănătăţii prin restabilirea micromobilității în zonele afectate şi diagnosticate cu disfuncţii.
Prin osteopatie sunt ameliorate şi tratate tulburările funcţionale din timpul sarcinii, tulburările mecanice (dureri coccigiene, vertebrale, sciatice), problemele digestive (greaţă, vărsături, aciditate gastrică, digestie dificilă), cele uro-ginecologice (infecţii urinare, micoze, senzaţii de greutate) şi cele obstetricale (prezentări distocice ale fătului - şezut, transversală, contracţii sau spasme uterine).
Toate aceste disfuncţii pot dispărea prin şedinţe de osteopatie regulate în timpul sarcinii.

Ce obţin mămicile prin osteopatie?

Confortul sarcinii
Urmărirea osteopatica a sarcinii constituie pentru viitoarea mamă şi copil siguranţă unei sarcini armonioase şi realizarea unei stări de echilibru atât de necesare: gestiunea stresului, ameliorarea funcţiilor respiratorii, o bună relaţie mamă-copil, ameliorarea tulburărilor circulatorii.
De asemenea, osteopatia permite o mai bună adaptare a organismului la modificările tensiunilor tisulare şi la depresia abdominală legate de sarcină.

Pregătirea pentru naştere
Sechelele traumatice ale bazinului pot perturba derularea corectă a naşterii. Prin tehnici specifice, osteopatul asigura mobilitatea bazinului şi a axei vertebrale dereglate în special de căderi pe coccis, fracturi ale bazinului, accidente de maşină, diferite cicatrice (epiziotomie, apendicită, cezariană), cicatrice de anestezie peridurala dureroase.
Osteopatia, tehnica tisulară manuală este blânda şi nu comportă nici un pericol pentru mama şi făt. Osteopatul se integrează în echipa de dispensarizare: moaşa, ginecolog, obstretrician.

Naşterea propriu-zisă
Fiecare naştere ar trebui urmată de un examen osteopatic atent.
Naşterea în sine poate fi unul dintre primele traumatisme pentru copil. Prelungită sau precipitată, aceasta poate perturba funcţionarea normală a structurilor craniene. O naşterea dificilă poate influenţa mobilitatea suturilor craniene, cu consecinţe imediate sau tardive.
Adeseori copiii se nasc cu capul puţin deformat, ascuţit, cu un ochi mai închis, cu o ureche mai dezlipită sau mai avansată, cu nasul un pic strivit. Părinţilor li se spune că îşi vor reveni de la sine. În aparenţă da, dar echilibrul cranian este afectat, intervenţia osteopatului fiind necesară.

Când trebuie consultat nou-născutul
Atunci când naşterea a avut loc cu anestezie peridurala, travaliu prea lung (mai mult de opt ore) sau prea scurt (mai puţin de două ore), în caz de sarcina gemelară, prezentaţie distocica tip şezut, frontală sau bregmatica, osteopatia reglează disfuncţiile.
Osteopatia este necesară pentru echilibrare şi îndepărtarea efectelor traumei atunci când s-a intervenit prin tracţiune brutală a copilului, când acesta a avut cordon ombilical în jurul gâtului, dar şi în caz de prematuritate.
De asemenea, atunci când s-a creat o presiune abdominală importantă pentru expulzia copilului, după utilizarea forcepsului sau ventuzei, cezariană, în caz de suferinţă fetală, reanimare, osteopatia ajuta.
Diametrul craniului copilului creşte cu 6 cm în primele trei luni de viaţă extrauterină, în următoarele nouă luni crescând cu încă 6 cm. O intervenţie cât mai precoce este esenţială.

Învăţaţi să vă observaţi copilul. În ce situații este necesară o consultație la un osteopat?
- Copilul se cambrează pe spate când este luat în braţe sau când i se dă sânul.
- Copilul este crispat cu braţele întinse sau are mâinile rigide.
- Tresare la cel mai mic zgomot.
- Este lipsit de vitalitate şi îşi ţine cu greutate capul.
- Plânge tot timpul, doarme foarte puţin, regurgitează, nu digera şi este agitat după supt, suge greu sau îi trebuie mult timp, părul din spatele capului se macină în mod asimetric, a căzut de pe masa de înfăşat (chiar dacă nu sunt semne pe radiografia de craniu).
- Are o poziţie asimetrică a coapselor sau a picioarelor, pune mereu un braţ către spate, întoarce mereu capul în aceasi direcţie şi doarme mereu pe aceasi parte, strabism, face otite şi bronşite în mod repetitiv, are respiraţia zgomotoasă.

Restabilirea armoniei prin osteopatie

Un examen foarte blând al diferitelor mobilităţi fiziologice (craniu, sacru, abdomen) va detecta cu uşurinţă disfuncţiile minore care se afla la originea acestor probleme. Mâinile experte şi atente ale unui osteopat îi vor permite copilului să-şi înceapă fără probleme drumul în viaţă.

Intervenţia osteopatica în sfera ginecologică
Numeroase tehnici interne sau externe sunt folosite pentru a echilibra micul bazin la femeie, dar şi la bărbat.

Consecinţele intervenţiilor chirurgicale, ale epiziotomiei, dificultăţile de procreere, incontinenta în general sau postpartum, ptoza organelor, problemele de prostată sau vezica pentru bărbaţi pot fi ameliorate sau înlăturate prin osteopatie.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!