Sari la conținut

Cum sa fii o mama relaxata

Se spune ca dupa ce ai al doilea copil esti mai relaxat. Ceea ce este adevarat. Si dupa de ai patru probabil ca nu iti mai faci nicio grija. Nu stiu, nu am ajuns atat de departe, dar banuiesc ca asa o fi.

Pornind de la aceste observatii ceea ce ai putea sa iti doresti este sa fii si la primul copil la fel de priceput ca si o mama veterana. Unde, adesea, priceput se traduce si prin nepasator. Nu in sensul ca nu te intereseaza binele copilului, ci in sensul ca integi ca acel bine este ceva mai mult si diferit decat sa te dai de ceasul mortii pentru fiecare zgaiba.

Voi face o lista de lucruri care iti vor da dureri de cap ca mama incepatoare, desi nu ar trebui sa fie chiar asa...

1. Ora de somn

Parintii au un fix. Copiii trebuie sa doarma, insa nu oricum, ci la ore fixe. In patutul lor. In pijama. Dupa ce au fost spalati corespunzator pe fata si pe maini. Si musai au ascultat o poveste sau un cantecel de leagan. 

Realitatea: este adevarat, este bine sa doarma, altfel vei avea de-a face cu mici monstrii urlatori sau morocanosi. Insa nu la ore fixe, ci aproximativ pe la aceeasi ora, cand vezi ca dau semne de oboseala. Daca incerci sa-i culci inainte vei sfarsi cu ei leganandu-i sau citindu-le povesti cu orele. Este ok si sa nu doarma, daca sunt vioi. Vor recupera mai tarziu.

Citeste si De ce al doilea an este mai uşor decât primul atunci când creşti un copil

Dormitul in propriul patut pare sa fie un fel de ambitie a parintilor - sa arate ca ei au reusit acolo unde atatia altii au dat gres. Insa faptul ca doarme, ca si bebelus, si cu multe sacrificii, in propriul patut nu este o garantie ca o va face si in viitor. Sunt multi factori care pot interveni - de la cosmaruri pana la vacante si care sa-i aduca exact acolo unde vor, langa tine. 

Copiii nu dorm regulamentar, ci unde le vine si cum le vine. 

2. Masa

Departe de mine sa spun ca nu ar fi importanta sau ca regulile generale nu ar trebui respectate. Da, este bine sa alaptezi, sa introduci alimentele treptat, sa incepi cu cele mai usor digerabile si sa eviti alimentele potential periculoase. 

Insa mai degraba decat sa iti faci sange rece ca au mai fost scapari la un pufulete in parc sau a sarit peste o masa de pranz te-ai intreba cum sa faci sa aprecieze mancarea sanatoasa. Si asta inseamna inclusiv, ca sa nu spun mai ales, sa iti schimbi si tu dieta. Fiindca daca nu te dai in vant dupa mancarea gatita si ai in casa trei feluri de sucuri acidulate ghici ce se va alege de toate regulile tale.

In plus, copiii nu mananca asa cum credem noi ca ar trebui - ei nu agreeaza foarte tare combinatiile de alimente, sau combina in mod pe care il gasesti bizar, sau mananca un fel de mancare de ori pe zi, in fiecare zi, saptamani la rand, sau acum refuza incapatanat ceea ce acum cateva luni era mancarea favorita. De mizeria pe care o fac nici nu mai spun. 

3. Activitatile recreative

Am impresia ca, pe masura ce ne impotrivim mai mult televizorului si tabletelor cu atat sunt ele cerute mai vartos. Marea majoritate a copiilor care au frati mai mari de abia daca le mai baga in seama, in timp ce cu primii nascuti avem de luptat incontinuu ca sa mai faca si altceva.

►Citeste si Cum sa limitezi timpul de tableta

Si in aceasta problema, ca in oricare alta de altfel, solutia nu sta in a pune limite, in a spune nu, ci in a oferi alternative mai interesante. Si in aceasta privinta avem multe posibilitati - de la cursuri de sport sau de aptitudini pana la a-i ajuta sa isi faca prieteni. La fel de important este si timpul petrecut, in familie, in afara casei: cu cat planuiti mai multe vizite si excursii, cu atat tentatia pentru stat cu ochii in calculator va fi mai mica.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!