Sari la conținut

Ii spui sau nu copilului tau ca este adoptat?

Intrebare: ii spui sau nu copilului tau ca este adoptat? Sase la suta dintre parintii adoptivi romani exclud din start ideea de a spune copilului ca este adoptat, familiile din mediul rural fiind mai dispuse decat cele din urban sa discute cu cel mic despre acest lucru. Aceasta este perceptia la nivelul parintilor din Romania si este prezentata de un studiu al Oficiului Roman pentru Adoptii (ORA).

Studiul privind strategiile de comunicare despre adoptie intre parintii adoptivi si copilul adoptat, realizat de ORA, UNICEF si Facultatea de Socioloie si Asistenta Sociala din cadrul Universitatii Bucuresti, arata ca, intr-o majoritate covarsitoare, 95 la suta dintre familiile incluse in esantion au admis ca este important ca unui copil adoptat sa i se comunice acest lucru. Dintre cei cinci la suta dintre parintii care considera ca un copil nu ar trebui sa afle niciodata ca este adoptat, jumatate sunt absolventi de liceu, iar un sfert au studii superioare.

Femei celebre, mame adoptive (foto)

Cu toate acestea, doar 69 la suta dintre copiii inclusi in esantion au aflat ca sunt adoptati, in timp ce o treime (31 la suta) nu stiu inca acest lucru. Motivele pentru care parintii nu au comunicat copilului faptul ca este adoptat difera de la teama fata de reactia copilului pana la convingerea ca este prea mic pentru a intelege. Coreland aceste raspunsuri cu varsta copiilor, se observa insa ca trei sferturi dintre copiii despre care parintii au spus ca ii considera prea mici pentru a intelege au varsta peste 6 ani, iar aproape o treime au varsta peste 10 ani. Sase la suta dintre parinti exclud din start ideea de a-i comunica copilului faptul ca nu sunt parintii sai biologici si considera ca acesta nu ar trebui sa afle", se arata in studiu.

Parintii considera ca ar trebui sa comunice copilului ca este adoptat in jurul varstei de sapte ani, insa, in realitate, cei mai multi copii au aflat acest lucru la patru-cinci ani.

In total, 357 de copii din cei 516 inclusi in esantion au aflat ca sunt adoptati, majoritatea dintre ei la varsta prescolara. Pentru restul de 156 de copii care nu stiu inca, 84 la suta dintre parinti declara ca intentioneaza sa le comunice statutul, in timp ce sase la suta nu doresc sa le comunice copiilor ca au fost adoptati, iar alti 10 la suta nu sunt inca hotarati. Datele din cercetare arata ca procentul parintilor care spun copiilor ca sunt adoptati este mai mare in rural (73 la suta) decat in urban (67 la suta), arata studiul citat.

Cum sa va descurcati cu perioada de dupa adoptie

In 85 la suta dintre cazuri, cel care i-a spus copilului ca este adoptat a fost unul dintre parinti, insa au fost si situatii in care copiii au aflat acest lucru de la alte persoane: prieteni, vecini, specialisti DGASPC - cate doi la suta, bunici - unu la suta, altcineva - cinci la suta, iar trei la suta si-au dat singuri seama.

Modalitatea in care parintii au comunicat copilului statutul de adoptat a fost mai degraba una directa, prin intermediul unei discutii deschise (48 la suta) sau printr-o poveste pe care parintii au pregatit-o anterior (38 la suta). In putine cazuri, discutia a fost generata de un film sau reportaj (cinci la suta) sau de un album cu fotografii ori de obiectele personale ale copilului (trei la suta). Un procent de sase la suta dintre parinti au ales alte modalitati pentru a porni discutia despre adoptie.

In situatiile in care copilul a aflat despre adoptie de la altcineva, intentiile respectivei persoane au fost considerate bune de catre parinti in 39 la suta dintre cazuri si rele in 37 la suta. In 24 la suta dintre cazuri, s-a intamplat ca cel care i-a spus copilului ca este adoptat sa o fi facut din greseala, dar aceasta nu diminueaza cu nimic din impactul pe care aflarea unei asemenea vesti de la altcineva decat parintii adoptivi l-ar fi putut avea asupra copilului", spun specialistii.

Poate cel mai cunosct caz al unei familii care

traieste din plin bucuria copiilor adoptati


Potrivit acestora, faptul ca parintele nu-i spune copilului ca a fost adoptat nu-l protejeaza de aflarea acestei realitati, iar consecintele sunt semnificative pentru construirea identitatii copilului. Cercetarea a confirmat faptul ca aflarea vestii ca sunt adoptati nu este un moment confortabil pentru copii. Astfel, 60 la suta dintre copii nu au reactionat pozitiv, 75 la suta nu au avut nicio reactie pe moment, iar 60 la suta nu au manifestat nicio curiozitate. Parintii spun ca, in 99 la suta dintre cazuri, copiii nu au manifestat agresivitate sau nervozitate, iar 95 la suta au afirmat ca minorii nu au plans si nici nu au fost tristi. Cu toate acestea, specialistii recomanda ca parintii sa fie bine pregatiti pentru un asemenea moment, tinand cont de varsta, sensibilitatea, gradul de atasament si chiar de personalitatea copilului.

In circa un sfert dintre cazurile in care copiii au fost tristi sau au plans cand au aflat ca sunt adoptati, vestea a fost data cu rea intentie de catre altcineva decat parintii adoptivi (in mai multe cazuri colegi de scoala). in jumatate dintre cazuri, vestea a fost data de parinti, dar, foarte probabil, momentul nu a fost suficient pregatit - parintii au declarat ca a fost o discutie deschisa. Pregatirea momentului pentru a-i spune copilului ca este adoptat nu pare sa aiba legatura cu caracteristicile familiei. Totusi, se remarca o frecventa mai mare decat in esantionul cercetarii la familiile din mediul rural si cele cu parinte unic (divortat sau vaduv), releva studiu.

Copiii care au plans au fost de obicei fete sub 11 ani, in timp ce grupul copiilor care au manifestat agresivitate este relativ omogen din punct de vedere al sexului, cu media de varsta de peste sapte ani.
intr-o masura egala, atat fetele, cat si baietii au avut intrebari (au manifestat curiozitate) si este remarcabil ca cei mai mici (sub 6 ani) au fost mai deschisi in adresarea acestor intrebari.


Pe termen lung, majoritatea parintilor au apreciat ca relatia cu copilul nu a avut de suferit (63 la suta) sau chiar s-a intarit (30 la suta) dupa aflarea vestii ca a fost adoptat. Doar doi la suta dintre familii au afirmat ca au trecut printr-o perioada mai dificila in comunicarea cu copilul, doi la suta dintre copii avand un comportament mai dificil, iar unu la suta dintre ei au inceput sa fie neincrezatori in parinti sau alte situatii.

Sarcina de a comunica cu copilul despre faptul ca este adoptat a fost perceputa foarte diferit de parintii care au trecut prin aceasta experienta. Cu exceptia a sase la suta dintre parintii carora le-a fost foarte dificil sa comunice copilului statutul de adoptat, 14 la suta au afirmat ca a fost "dificil", 21 la suta ca a fost "usor", 23 la suta "foarte usor" iar 35 la suta afirma ca nu a fost "nici greu, nici usor".

Dupa ce au aflat ca sunt adoptati, 48 la suta dintre copii au simtit nevoia sa impartaseasca acest lucru, mai putin de jumatate nu au discutat in afara familiei despre acest lucru, in timp ce despre 23 la suta dintre ei nu se stie daca au discutat sau nu cu altcineva.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!