Sari la conținut

Copiii si focul de tabara

Sigur ai ca si mine o multime de amintiri de cand erai mica din timpurile cand mergeai cu ai tai la o iesire cu cortul si stateati seara la foc. Multi copii, povestiri care mai de care mai haioase sau mai infricosatoare, slaninuta prajita direct la foc pe bete si apoi scursa pe painea alba. Stateam pe pietre sau pe busteni in jurul focului si vorbeam cate in luna si in stele pana noaptea tarziu cand focul incepea sa se stinga si sa fumege. Iar apoi mama, grijulie, avea grija sa stinga focul ca sa nu sara vreo scanteie in iarba sau pe cort.

Este timpul sa ii oferi si copilului tau aceste momente pretioase si sa il lasi sa se bucure de clipe de neuitat. Dar va trebui sa iti iei masuri de siguranta deoarece arsurile provocate de foc sunt pe primul loc in randul vatamarilor produse in excursiile cu cortul. Copiii cei mai expusi la arsuri sunt cei sub 4 ani. 

Iata cateva sfaturi ca sa aveti toti parte de o experienta de neuitat in conditii de siguranta:

1. Fii pregatita

  • Fa focul numai daca iti permit conditiile meteo. Nu face focul daca aerul este foarte uscat sau este vant puternic si exista pericolul sa izbucneasca un incendiu.
  • Trebuie sa ai intotdeauna la indemana apa si sapun si o trusa de prim ajutor pentru arsuri care sa contina unguent cu antibiotic, tifon, bandaje si leucoplast. De asemenea, trebuie sa cunosti cateva lucruri legate de evaluarea unei arsuri ca sa iti dai seama cand copilul tau are nevoie sau nu de asistenta medicala de urgenta.
  • Intotdeauna sa ai un numar de telefon de la urgenta la tine si, daca esti pe munte, numarul de la Salvamont.
  • In retelele noastre numarul national de urgenta Salvamont este 0SALVAMONT (0725826668).

Afla de aici mai multe despre mersul cu copiii pe munte 

2. Fa focul in conditii de siguranta

  • Foloseste gropi de foc special amenajate pentru stingerea focului, in cazul in care sunt disponibile. Cel mai probabil in peregrinarile voastre prin Romania nu veti intalni asa ceva asa ca trebuie sa faceti urmatorul lucru:
  • Inconjoara groapa cu pietre si curata solul intr-o zona larga in jurul gropii, deoarece focul poate arunca scantei.
  • Fa focul departe de tot ceea ce poate lua foc, cum ar fi hamacele, corturile sau cladirile. Tine gramada de lemn de foc departe de foc. Ceea ce este important este sa te asiguri ca faci focul in asa fel incat vantul sa nu bata si sa arunce scantei pe lucrurile care pot lua foc.
  • Nu folosi lichid de bricheta sau benzina pentru a porni focul pentru ca poate sa explodeze. Pastreaza o galeata de apa si o lopata in apropiere pentru a stinge focul.
  • Nu lasa niciodata nesupravegheat un foc aprins. Cand pleci, arunca apa peste foc si amesteca cenusa pana se raceste. 

3. Supravegheaza copiii in orice moment.

  • Asigura o zona de joaca sigura pentru copii si animale de companie departe de foc.
  • Asigura-te  ca copiii poarta pantofi potriviti pentru a evita ranirea cu aschii de lemn si pentru a nu se arde cu eventualii carbuni incinsi care aluneca din foc.
  • Nu-i lasa sa faca focul sau sa arunce lucruri in foc.
  • Tine chibritele si brichetele departe de accesul copiilor.
  • Cand frigi slanina sau bezele, tine-i tu batul copilului mic si instruieste-i pe copiii mai mari sa stea cat mai departe de foc posibil. De asemenea, ai grija sa se raceasca orice ar fi facut la foc inainte sa bage in gura.
  • Invata copiii ce sa faca in cazul in care hainele le iau foc: sa se opreasca, sa se aseze pe jos si sa se rostogoleasca pe pamant.
Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!