Sari la conținut

10 semne că ai un copil epuizat. Ce poţi face pentru a-l ajuta

 Adesea, copiii ni se par a fi nişte fiinţe cu resurse infinite de energie – ar putea să obosească 10 adulţi şi ei să se simtă încă în formă şi gata pentru măcar încă patru ore de joacă.

Şi asta ne determină să le facem programe mult prea încărcate, crezând că pot duce şi că, în acest fel, mai obosesc şi ei şi încep să facă mai puţine boacăne. Doar că ne trezim cu copii foarte plângăcioşi, pentru care totul este extreme de greu sau de neplăcut. De la a duce lingura cu iaurt la gură până la a se spăla pe dinţi înainte de culcare, totul este un motiv de a se plânge.

Înclinam să credem că un asemenea comportament ar fi un semn de râzgâială sau de proastă creştere. Dar, de fapt, poate să fie un semn de epuizare. Uite care sunt, conform lui  Dr. Laurie Hollman, autor al cărţii Unlocking Parental Intelligence cele 10 semne ale epuizării la copii:

  1. O îndesire a episoadelor de plâns şi a crizelor
  2. Faptul că se poartă urât la şcoală
  3. Îşi pierd apetitul său mănâncă prea mult
  4. Îţi spun că sunt obosiţi sau plictisiţi chiar dacă au dormit suficient în noaptea precedent
  5. Se sperie mai des că înainte
  6. Se retrag în camera lor pentru o perioadă îndelungată
  7. Se trezesc de multe ori în timpul nopţii
  8. Nu-i mai interesează prietenii lor
  9. Nu le mai place nimic şi sunt mai moleşiţi

Probabil când vă uitaţi la această listă vă gândiţi că şi copilul vostru a avut multe dintre ele, fără să fie epuizat: au mai fost obosiţi, s-a întâmplat să refuze mâncarea pe care le-o oferiţi sau să se trezească de mai multe ori noaptea. Aşa că verificaţi să fie mai mult de un comportament din listă ca să puneţi verdictul de extenuare. Alte semne de extenuare gasiți aici.

De ce ajung copiii să fie atât de extenuaţi?

Dr. Laurie Hollman explică foarte bine “Faptul că duceţi copiii la ore de vioară sau de arte plastice nu este o problemă în sine. Problema apare atunci când copiii nu au timp suficient să fie copii – să se joace, să se prostească, să facă un castel din masa din sufragerie sau să îşi petreacă timp cu prietenii, dacă sunt mai mari. Îndrăznesc să spun – să facă ceea ce vor să facă.”

  • Uite care sunt sfaturile pe care Dr. Laurie Hollman le oferă părinţilor:
  • Dacă copiii sunt implicaţi în activităţi să nu stea în permanenţă să le analizeze performanţele
  • Să nu îi împingă pe copii să devină competitivi
  • Să le asigure timp liber în care fac ceea ce vor
  • Dacă părinţii observă ceva ciudat la comportamentul copiilor să nu ajungă imediat la nişte concluzii. Să îşi ia suficient timp ca să afle cauza reală a comportamentului.
  • Să îi asculte cu atenţie pe copii şi să le ceară părerea în tot ceea ce îi priveşte

Desigur, avem tot felul de planuri pentru copiii noștri şi am vrea să îi vedem excelând în ceva anume. Însă trebuie să ţinem cont de faptul că ei nu sunt interesaţi de aşa ceva la această vârstă, ei acum vor să încerce cât mai multe lucruri. Şi este firesc să îi lăsăm să facă asta dacă vrem să nu îi epuizăm înainte de vârstă de 10 ani.

Foto: 123rf.com

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!