Sari la conținut

Probleme de somn des întâlnite la copii de 1 an. Trucuri ca să le rezolvi

Crezi că după ce copilul a împlinit un an de problemele de somn încep să dispară. Nu mai este nevoie să mănânce în timpul nopţii, are un somn mai lin, de acum nopţile voastre vor fi mai liniştite.

Şi ai dreptate, aşa este, doar că liniştea nu vine atât de rapid şi nu este la fel de sigură precum ţi-ai dori. Există tot felul de factori care pot să infuenteze somnul copilului şi să ceară prezenţa ta activă în timpul nopţii. Uite cum poţi proceda ca şi tu şi copilul să dormiţi bine:

 Refuza somnul din timpul zilei

Sunt perioade în care îl adormi foarte uşor pe copil în timpul zilei şi perioade în care refuză, oricum ai proceda. 

Între 12 şi 18 luni copiii încep oricum să doarmă mai puţin în timpul zilei decât atunci când erau bebeluşi. Cel mai adesea se ajunge la un singur somn, cel de la prânz, de care copilul are nevoie, întrucât este încă mic. Pot exista însă zile în care să îl refuze şi pe acesta.

►Citește și Regresia somnului la bebeluși. Explicații pe înțelesul mămicilor

Cum putem să-i convingem să adoarmă mai uşor la prânz? Prin păstrarea unei rutine pe tot parcursul zilei. Să facem mereu acelaşi lucru înainte de a merge la somn. Dacă adoarme mai greu, atunci putem să stabilim că ora de somn de la prânz să vină mai târziu, de obicei cam la 6 ore de când s-a sculat. 

Plânge când este pus în pătuţ

Deşi până acum nu avea nicio problemă, dintr-o dată copilaşul tău plânge când este pus în pătuţ. Un astfel de comportament este normal de la 10 luni în sus. Pe lângă anxietatea de separare care începe să îşi facă simţită prezenţa în această perioadă apare şi imaginaţia, cea care îi creează copilului tot felul de scenarii. 

Dacă îi este frică rămâi lângă pătuţul sau, promite-i că vei fi alături. În timp, se va obişnui să doarmă şi singur.

Se trezeşte în timpul nopţii

De obicei, în perioada în care învaţă să meargă, copiii sunt atât de surescitaţi de acest lucru încât se trezesc şi în timpul nopţii. Şi şi-ar dori imediat să se dea jos din pătuţ. Este normal să se întâmple aşa. Ce putem face este să le repetăm că noaptea este pentru dormit şi să-i punem cu blândeţe la loc în pătuţ, la dormit. 

Şi, desigur, orice schimbare de rutină, cum ar fi plecatul în vacanţă, poate să intervină şi să schimbe somnul liniştit pe care îl cunoşteam înainte.

Copilul vostru cum doarme?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!