Sari la conținut

Bebelusul e in siguranta in patul tau?

Multi parinti isi aduc in patul lor copilul. Uneori chiar in primele saptamani de viata. Este mai comod, si pentru mama care alapteaza, si este placut si pentru tata. In plus este mai simplu sa-l ai alaturi pe cel mic, mai ales cand copilul are in permanenta nevoie de parintii sai.

Sunt foarte multi cei care sustin ca prezenta copilului langa mama este benefica. Exista si persoane care sustin ca bebelusul trebuie sa ramana in patutul lui, mai ales in primele luni de viata. Noi pledam pentru prima varianta. Si mama si copilul au beneficii daca dorm impreuna. Este mai usor sa-l hranesti, copilul se simte in siguranta, copilul creste fericit si increzător, iar micutul este protejat impotriva sindromul mortii subite.

Daca micutul a ajuns la tine in pat trebuie sa-ti asumi riscul ca acesta sa nu mai plece. Sau cel putin nu inainte ca nevoia lui de intimitate sa depaseasca placerea de a dormi cu mama lui. Pe langa aceasta trebuie sa te asiguri ca cel mic este in siguranta in patul tau, mai ales in cazul copiilor mici si foarte mici. Exista cateva linii directoare care te pot ajuta sa faci din patul tau un loc sigur pentru cel mai mic membru al familiei.

Mituri despre somnul bebelusului

Pentru cei care sunt dispusi la solutii extreme pot sa spun ca patul iudeal pe care sa-l imparti cu bebelusul este undeva in mijlocul camerei, la nivelul solului, intr-o camera perfect aerisita, curata, luminata de soare cel putin cateva ore pe zi. Asta este varianta utopica. Sa revenim la realitate.

Iata ce trebuie sa faci si ce nu trebuie sa faci pentru ca patul parintilor sa fie un loc sigur pentru copilul tau.
 

 

Asigura-te ca intre marginile patului si saltea nu sunt spatii in care cel mic poate sa cada sau sa-si prinda un picior ori o mana. Asigura-te ca cel mic nu se poate rasturna in spatiul dintre pat si perete.

Nu lasa un copil singur intr-un pat adult. Se poate sufoca cu patura, pernele, poate sa cada.

Nu utiliza plapumi si pilote mari si grele sau perne foarte pufoase. Daca ramane singur indeparteaza toate acestea. Foloseste perne ferme, paturi subtiri si o saltea tare. Daca ramane singur, fa in jurul lui un sul dintr-o patura pe care o asezi sub cearsaf.

Bebelusii trebuie sa doarma cu mamele

Mentine in camera o temperatura constanta, nici prea cald, nici prea frig. Este esential ca aerul sa fie curat, iar camera bine ventilata, mai ales daca dormiti mai multi in aceeasi camera. Este ideal ca micutul sa doarma intr-un sac de copil.

Fa un loc al copilului. Ideea sulurilor, dintr-o patura este foarte buna.
 

 

Este recomandat ca bebelusii care sunt hraniti cu biberonul sa nu fie alimentati in pat. Copilul alimentat artifical poate sa ceara si sa primeasca prea multa hrana.

Viata intima, dupa nastere

Nu lasa in camera animale de companie. In timpul somnului pot sufoca bebelusul.

Avertizeaza-i si nu-i lasa nesupravegeati pe fratii mai mari, in camera bebeluslului. Se pot intampla accidente.

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!