Sari la conținut

Cât timp e bine să alăptezi? Cât mai mult posibil

Deși Organizația Mondiala a Sănătății (OMS) și Academia Americană de Pediatrie (AAP) au recomandat termene pentru alăptare, doar o treime dintre mame au urmat recomandările. Află mai multe despre cât trebuie să alăptezi copilul – și de ce laptele formulă este, de asemenea, o opțiune excelentă dacă nu poți alăpta.

► Citește și Care este vârsta potrivită pentru înţărcare?

Laptele matern are foarte multe beneficii. Sursa de hrană naturală reduce riscul de astm, sindromul de moarte subită a sugarului (SIDS), problemele gastrointestinale, infecții ale urechii și pneumonia, potrivit Centrelor Pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.

Alăptarea poate reduce, de asemenea, șansele unei mame de a dezvolta cancer de sân și ovare, hipertensiune arterială și diabet de tip 2.

Așadar, nu este deloc surprinzător că aproape 84% dintre mame alăptează nou-născuții după naștere, potrivit CDC. În ciuda nenumăratelor beneficii pentru mamă și bebeluș, doar 36% dintre mămici continuă să alăpteze pentru perioada recomandată.

► Citește și: 10 lucruri pe care trebuie să le știi despre alăptare

"Atât Organizația Mondială a Sănătății, cât și Academia Americană de Pediatrie recomandă ca bebelușii să fie alăptați exclusiv pentru primele 6 luni de viață", spune Molly Petersen, consilier certificat de lactație la Lansinoh. "Atunci mamele ar trebui să alăpteze și să înceapă diversificarea până la un an (ambele în același timp) – sau atât timp cât își doresc. Sunt multe mămici care nu pot sau pur și simplu nu doresc să alăpteze. Multe studii au arătat că sugarii hrăniți cu lapte formulă sunt sănătoși și s-au dezvoltat adecvat."

► Citește și: Cele 7 minuni ale laptelui matern

Cu alte cuvinte, bebelușii trebuie hrăniți doar cu lapte matern sau formulă – și absolut nimic altceva – în primele 6 luni de viață. Acestea vor oferi toată nutriția de care bebelușul are nevoie pentru creștere și dezvoltare. După 6 luni, poți începe să introduci solide în alimentația copilului, în timp ce continui cu alăptarea. Continuă alăptarea până când puiul tău împlinește un an, dacă poți.

Cu siguranță că poți alăpta și după ce bebelușul împlinește un an. De fapt, alăptarea extinsă are o mulțime de beneficii pentru dezvoltarea creierului, a sistemului imunitar și a legăturii mamă-copil. Poți alăpta cât dorești, atât timp cât ai lapte și bebelușul dorește să fie hrănit cu lapte matern.

► Citește și: Mamei care tocmai s-a oprit din alăptat

Conform statisticilor de alăptare de CDC în ceea ce privește America, doar aproximativ 15% dintre mame își alăptează bebelușii la 18 luni.

De ce se opresc mămicile din alăptare?

De ce se opresc atât de multe mămici din alăptare înainte de perioada recomandată de AAP și OMS?

Petersen spune că în primele zile, mămicile s-ar putea opri din cauza durerii. "De asemenea, s-ar putea simți că nu produc suficient lapte matern."

► Citește și: Decizia de a alăpta sau nu, este DOAR A MAMEI! Nu a vecinei, prietenei sau a grupurilor de mămici!

Pe măsură ce copilul crește, mamele ar putea să oprească alăptarea, deoarece pur și simplu au o viață ocupată. Încercarea de a pompa atunci când nu există un program adecvat și menținerea laptelui intact, ambele pot fi foarte dificile.

Sfaturi pentru a alăpta cu succes

Dacă vrei să alăptezi în intervalul de timp recomandat, exisă câțiva pași pe care îi poți face pentru ca totul să decurgă fără probleme.

Învață despre alăptare. Înscrierea în grupuri de sprijin pentru alăptare sau citirea despre alăptare poate ajuta proaspetele mămici să se pregătească pentru a alăpta.

► Citește și: Povestea noastră de alăptare a luat sfârșit

Ia legătura cu un consultant de lactație. Este posibil să experimentezi scurgeri de lapte, sfârcuri dureroase sau producție minimă de lapte.

Caută o comunitate online. "Poate fi incredibil de reconfortant să vorbești cu alte mămici care au fost în aceeași situație ca și tine și care îți pot da sfaturi pentru a depăși dificultățile pe care le ai în alăptare", spune Petersen.

► Citește și: Ce presupune înţărcarea blandă a puiului tău

Prioritizează alăptarea. Nu este ușor să încadrezi alăptarea în programul tău, mai ales după ce te întorci la serviciu. Dar a-ți face timp pentru a pompa lapte, îți va îmbunătăți starea de sănătate, atât ție cât și a bebelușului. Nu este absolut nicio rușine în pomparea laptelui pentru a-ți hrăni copilul.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!