La naștere, pielea nou-născutului poate fi acoperită cu un strat de ceară numit vernix, ce are rolul de a-i menține pielea hidratată. Pe măsură ce vernixul se desprinde și pielea se usucă, pielea nou-născutului se va exfolia. Bebelușii care se nasc după data probabilă a nașterii pot avea pielea mai uscată, descuamându-se ușor, dar acest lucru este normal.
Citește și 6 curiozități despre pielea bebelușilor
La naștere sau în timpul primelor luni, pielea bebelușului se poate confrunta cu:
Eritemul toxic este o erupție roșie care poate apărea oriunde pe corpul nou-născutului, cu excepția tălpilor picioarelor și a palmelor mâinilor. Erupția poate apărea în decurs de 3 zile de la naștere. Nu este nevoie de tratament pentru această erupție cutanată și de obicei dispare în 1 până la 2 săptămâni.
Milia sunt mici umflături albe sau galbene care pot apărea pe fața nou-născutului tău și sunt cauzate de blocarea porilor pielii. Multe astfel de umflături pot izbucni pe nasul, obrajii, bărbia și fruntea nou-născutului. Umflăturile sunt deseori confundate cu acneea, dar nu reprezintă același lucru. Un pediatru cu experiență va putea face distincția doar prin examinarea pielii. De regulă, când copilul are 1 până la 2 luni, porii pielii lui vor începe să se deschidă. Când se va întâmpla asta, milia va dispărea.
Acneea nou-născutului poate apărea atunci când copilul are între 3 și 5 săptămâni. Obrajii nou-născutului se pot simți aspri și pot fi acoperiți cu o erupție roșie, uleioasă. Vă recomandăm să spălați fața nou-născutului cu apă caldă și să nu utilizați ulei pentru copii, creme, unguente sau alte produse. Acestea nu vor face decât să agraveze erupția cutanată. Păstrați unghiile nou-născutului scurt pentru a-l împiedica să se zgârie pe obraji. Niciun tratament nu va curata acneea nou-nascutului. La fel ca milia, acneea nou-născutului ar trebui să dispară atunci când porii pielii încep să se deschidă.
Zgârieturile sau vânătăile apar frecvent în timpul procesului de naștere, dar acestea ar trebui să dispară în decurs de 2 săptămâni.
Lanugo, părul fin și moale ce poate acoperi umerii și spatele nou-născutului face parte dintr-o etapă importantă de dezvoltare a fătului. Termenul lanugo provine din cuvântul latin „lana” care înseamnă lână. Acest tip de păr pare să aibă multe funcții, iar cercetătorii continuă să-l studieze și să afle mai multe despre ceea ce face. Specialiștii spun că existența acestuia are următoarele roluri: protejarea pielii, reglarea temperaturii și reglare hormonală. Acest păr ar trebui să cadă de pe copil în prima lună și este important să nu nu utilizați produse de îndepărtare a părului. Chiar dacă este vorba de o fetiță și părul vi se pare în exces și inestetic, nu îndepărtați sub nicio formă perișorul. Orice produs de îndepărtare a părului ar putea afecta pielea delicată a unui nou-născut.