Sari la conținut

Își pot alăpta bebelușii mamele infectate cu Covid-19?

Deoarece coronavirusul continuă să se răspândească pe tot globul, lucrăm pentru a răspunde la întrebările din mintea tuturor mămicilor.

Dacă ai un nou-născut și ai fost testată pozitiv pentru COVID-19 sau dacă alăptezi bebelușul și îți faci griji că l-ai putea infecta, probabil te simți copleșită și confuză de îndrumările conflictuale de a-i oferi puiul tău cel mai bun lapte matern.

Ar trebui să îl hrănesc dintr-un biberon, folosind lapte matern pompat? Sau ar trebui să fie direct de la sân? O mamă ar trebui separată de copilul ei? Și dacă da, pentru cât timp?

Ultima serie de recomandări, publicată pe 2 aprilie de Academia Americană de Pediatrie (AAP), recomandă separarea temporară a mamelor infectate de bebelușii lor și pomparea laptelui matern (în loc de hrănirea directă la sân) până când mama nu mai are virusul în corp, pentru a proteja nou-născutul de a lua contact cu noul coronavirus.

► Citește și: Cele mai noi informații despre modul în care coronavirusul afectează bebelușii și preșcolarii

Dacă sunt testată pozitiv, trebuie să rămân în aceeași cameră cu bebelușul și să-l alăptez?

În cele din urmă, este alegerea ta. Experții în sănătate sfătuiesc proaspetele mămici să vorbească cu medicul lor încă dinaintea nașterii pentru a stabili care sunt cele mai bune opțiuni și pentru a le învăța tot ce trebuie să știe despre coronavirus și cum le poate afecta.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune clar că mamele infectate pot rămâne în aceeași cameră cu nou-născuții și îi pot alăpta, cu precauțiile de igienă corespunzătoare, adică cu măști pe care să le poarte în timp ce alăptează bebelușii și neapărat să se spele pe mâini înainte și după atingerea nou-născuților.

Dacă o mamă este prea bolnavă pentru a-și îngriji puiul, ar trebui ca cel mic să fie hrănit printr-un alt mod, adaugă OMS.

Academia Americană de Pediatrie, după cum am menționat anterior, ia o poziție diferită. Se recomandă mamelor infectate să se despartă temporar de nou-născuții lor și să-i hrănescă cu lapte pompat de la sân. Dacă o mamă dorește să ignore acea recomandare și să rămână în aceeași cameră cu copilul, AAP oferă linii directoare suplimentare pentru păstarea copilului cât mai în siguranță.

Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) spune că mamele infectate cu COVID-19 ar trebui separate de nou-născuți și adaugă faptul că spitalele ar trebui să ia în considerare separarea temporară a mamelor și a bebelușilor în camere diferite, dacă o mamă este infectată cu coronavirus sau dacă este suspectă de infecție.

Dr. Melissa Bartick, profesor de medicină la Harvard Medical School și expert în alăptare, a declarat pe 3 aprilie că decizia de a alăpta intră in sarcina mamei, după o discuție despre riscuri și beneficii.

► Citește și: Studiu: Copiii născuți din mame cu Covid-19 sunt sănătoși. Bonus: anticorpii protectori se regăsesc la micuți

Nu există dovezi suficiente pentru a susține recomandările lor de a separa sugarii de mamele infectate la naștere, a spus ea, referindu-se la observațiile făcute de AAP. Alăptarea este o strategie cheie de sănătate publică pentru sănătatea nou-născutului în timpul acestei pandemii.

Conform studiilor, contactul piele pe piele poate promova legătura mamă-copil și poate crește cantitatea și durata alăptării.

Dar pentru mamele infectate cu coronavirus, aceste beneficii trebuie cântărite pentru a nu crește riscul de a infecta un nou-născut, spune dr. Hudak. Un studiu apărut în revista Pediatrics a sugerat că bebelușii sub 1 an din China erau expuși riscului pentru cazurile severe COVID-19, deși acesta a fost un rezultat relativ rar.

Coronavirusul poate fi transmis bebelușului prin lapte matern?

Până în prezent, virusul nu a fost detectat în laptele matern, dar nu știm dacă virusul poate fi transmis în acest fel.

► Citește și: Decizia de a alăpta sau nu, este DOAR A MAMEI! Nu a vecinei, prietenei sau a grupurilor de mămici!

Cercetătorii de la Universitatea din California, San Diego, adună în prezent probe de lapte de la mamele infectate și creează un test special pentru vedea dacă virusul este prezent sau nu în laptele matern.

Pe baza a tot ceea ce am văzut până acum, aș crede că șansele ca virusul să fie în laptele matern sunt foarte slabe, a spus dr. Lars Bode, Directorul Centrului de Cercetare al Universității din California.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!