Sari la conținut

Murăturile – când se introduc în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Murăturile sunt legume fermentate, crocante, care dau aromă multor tipuri de mâncăruri. În plus, ele au proprietăți medicinale, ceea ce face ca utilizarea lor să fie predominantă în medicina tradițională în mai multe părți ale lumii.

Murăturile se pregătesc cu sare și apă sau oțet și pot oferi bacterii sănătoase (probiotice), care pot promova sănătatea intestinului.

Bebelușii și murăturile. Când poate consuma bebelușul murături?

„Bebelușii pot mânca murături când încep să consume alimente solide, adică la aproximativ 6 luni. Poate fi benefic să introduci bebelușilor gusturi cu texturi diferite, iar murăturile pot fi una dintre ele”, spune Trista Best, dietetician înregistrat la Balance Supplements Inc.

► Citește și: Dezvoltarea bebelușului. Cum și când învață bebelușii să mestece?

Copiii sănătoși pot consuma ocazional murături de la vârsta de șase luni. Cu toate acestea, dacă nu ești sigură cu privire la consumul de acest tip de aliment de către bebelușul tău, consultă un medic pediatru. Odată ce medicul îți permite să-i oferi murături bebelușului, îi poți da aceste alimente numai în cantități mici. De exemplu, îi poți oferi bebelușului o bucată mică de castravete sau morcov murat, mai ales dacă este perioada în care urmează să-i apară dinții. Murăturile vor ușura inflamația gingiilor și ar putea, de asemenea, să-i distragă atenția bebelușului de la durere și iritare.

Murăturile se pot servi, de asemenea, ca finger-food, pentru a-i perfecționa bebelușului strângerea tacâmurilor, care este vitală pentru a sprijini înțărcarea eficientă. În timp ce îi dai copilului să mănânce murături, nu-l lăsa nesupravegheat, deoarece murăturile sunt alimente crude care pot prezenta un risc potențial de sufocare pentru copii. Oferă-i întotdeauna bucăți mici de murături, pentru a evita riscul de sufocare.

► Citește și: Diversificarea bebelușului: cum să faci tranziția de la lichide la solide

Bebelușii și murăturile. Beneficiile consumului de murături

Deși murăturile conțin o cantitate ridicată de sodiu, consumul lor poate fi benefic pentru un bebeluș. Aceste alimente au mulți nutrienți și microorganisme prietenoase cu intestinele care pot promova digestia sănătoasă. De asemenea, susțin sănătatea intestinelor și pot crește imunitatea.

Mai mult, fermentarea alimentelor poate reduce compușii anti-nutrienți, sporind absorbția nutrienților în organism.

„Murăturile de pe rafturile magazinelor nu sunt de obicei fermentate cu adevărat, ceea ce înseamnă că nu oferă probiotice benefice. Murăturile fermentate natural conțin aceste bacterii benefice care pot îmbunătăți sănătatea intestinului bebelușului ", spune Trista Best. "Așadar, oferă-i bebelușului murături fermentate natural și nu murături în oțet", adaugă ea.

► Citește și: Castravetele - când se introduce în alimentația bebelușului și ce beneficii oferă

Bebelușii și murăturile. Pot ridica murăturile probleme de sănătate?

Murăturile fermentate natural sunt, de obicei, bogate în sodiu, un mineral care poate pune presiune asupra rinichilor imaturi ai bebelușului. În plus, expunerea timpurie la alimente sărate poate modifica preferințele gustului unui copil mai târziu în viață. Este posibil ca, pe măsură ce bebelușul crește, să vrea să consume doar alimente sărate. Consumul excesiv de sare poate expune o persoană la mai multe riscuri pentru sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială și bolile cardiovasculare (BCV).

Astfel, pentru a te asigura că bebelușul nu mănâncă o cantitate mare de sodiu, citește cu atenție eticheta nutrițională și alege murături cu conținut scăzut de sodiu. Alternativ, poți pregăti murături acasă cu diverse legume.

► Citește și: Se pot îneca mai ușor cu mâncare bebelușii autodiversificați, decat cei diversificați? Experții susțin contrariul

Bebelușii și murăturile. Alergia la murături

Se consideră că, la fel ca orice alt aliment, și murăturile pot provoca o reacție alergică la copiii sensibili. În majoritatea cazurilor, alergia la acest tip de aliment se produce de la aditivi, cum ar fi conservanții adăugați decât la legumele murate.

Semnele și simptomele alergiei la murături sunt similare cu cele ale unei alergii alimentare. Dacă îi oferi pentru prima dată murături bebelușului, introdu-le în dieta lui în cantități mici.

Așteaptă și urmărește timp de trei până la cinci zile dacă apare vreun semn de intoleranță sau alergie. În cazul unei reacții alergice, scoate murăturile din dieta copilului și consultă imediat medicul pediatru.

Murăturile sunt alimente fermentate care pot stimula microbiomul intestinal și pot aduce beneficii sănătății în timp.

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!