Sari la conținut

Nelinistea lunii a opta de viata a copilului

Nelinistea lunii a 8-a sau anxietate de separare reprezinta un moment in evolutia copilului in care acesta constientizeaza faptul ca mama sa nu este mereu in prajma lui si face diferenta intre parinti si persoanele straine.

Daca pana la inceputul lunii a 8- a, bebe zambea tuturor, acum ramane serios si pare chiar foarte intimidat si ii este in mod evident frica de cei pe care nu ii cunoaste. In plus nu-l poti lasa in bratele altcuiva fara sa tipe si sa planga. In cazurile grave poate avea cosmaruri sau se trezeste plangand. Ii este frica sa se desparta de mamasi nu suporta absenta dumneavoastra nici pentru cateva secunde.

Copilul a crescut, iar toate aceste stari sunt dovada dezvoltarii constiintei de sine, a facpului ca face diferenta intre cei din jurul sau si ca intelege ca mama, tatal si bunicii sunt garantia ca ii este bine. Copilul intelege sentimentul de securitate, simte blandetea parintilor, mangaierile si grija acestora.

Reactiile de anxietate pe care le are sunt din cazua faptului ca nu poate sa inteleaga ca daca pleci, te vei intoarce.

De regula momentele de plans nu dureaza mult, dar incep in fiecare dimineata atunci cand plecati de langa el.

Pentru majoritatea psihanalistilor, aceasta reactie nu este efectul fricii fata de straini, ci si de nelinistea separarii de mama. Copilul la varsta aceasta nu inetlege ca mama se intoarce, astfel ca se naste angoasa ca "mama nu este", in conditiile in care relatia copilului cu mama sa este una privilegiata.

Teama lunii a 8-a este una dintre perioadele cheie in dezvoltarea bebelusului. Prima fiind perioada primului zambet si a treia fiind perioada lui “nu”, ce apare in preajma varstei de 18 luni.

Intensitatea acestei nelinisti nu este aceeasi de la un copil la altul. Ea variaza in functie de modul sau de viata, daca este obisnuit sa traiasca in colectivitate, de a vedea regulat figuri noi, in functie de caracterul sau, daca este sociabil sau nu, si in functie de propriile dumneavoastra nelinisti. Aceasta perioada dureaza intre 3 saptamani si cateva luni. La unii copii, aceasta perioada poate fi practic neperceputa, dar asta nu inseamna ca micutul nu se dezvolta normal.

Afla aici cum gestionezi aceste momente si cum il poti ajuta sa le depaseasca,

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!