Sari la conținut

5 fraze pe care să NU i le spui copilului când refuză să mănânce

Atunci când copiii nu vor să mănânce sau au în permanență un apetit scăzut pentru mâncare, părinții se îngrijorează și încearcă să facă tot posibilul pentru a-și face copiii să mănânce. Ei folosesc fraze care, în loc să-i convingă pe cei mici să se bucure de mâncare, nu fac decât să înrăutățească și mai mult situația.

Iată ce să NU îi spui copilului atunci când refuză să mănânce:

"Dacă nu mănânci, o să rămâi mic"

Aceste cuvinte reprezintă o formă de șantaj emoțional. Poți să îi explici copilului că mâncarea îl va ajuta să se dezvolte sănătos și corect și că este important să se hrănească corespunzător.

► Citește și: Transformă-l din „mofturos” în ”mâncăcios”. Cele mai bune metode

"Mănâncă totul din farfurie, altfel..."

A-ți amenința copilul cu pedeapsa nu îl va face să mănânce ce are pe farfurie. Ți-ar plăcea să fii pedepsită pentru că nu mănânci ceva ce nu-ți place sau pentru că nu mănânci tot din farfurie deoarece ești deja sătulă? Dacă folosești această frază cu copilul tău, singurul lucru pe care îl vei realiza este ca micuțul tău să asocieze mâncarea cu un moment negativ.

"Dacă nu mănânci, nu vei primi desert"

Există și alte forme prin care îți poți convinge copilul să mănânce, precum: „Mănâncă și poți merge în parc” sau „Dacă mănânci, putem merge la film.”

"Sora ta/fratele tău a mâncat tot"

Comparațiile nu sunt niciodată bune, mai ales între frați. Nu ar trebui să-ți compari copiii între ei, deoarece fiecare copil este unic și nu ar trebui să simtă că este mai puțin bun față de sora/fratele lui.

► Citește și: 5 moduri de a încuraja consumul de gustări sănătoase la copiii mici

"Sunt așa de mulți copii care nu au ce mânca și tu irosești mâncarea"

Să nu ne păcălim să ne gândim că, pentru că rostim astfel de fraze, îi facem pe copiii noștri mai sensibili la situația gravă a multor copii din întreaga lume. Dimpotrivă, tot ceea ce facem este să-i facem să se simtă prost față de propriile gusturi și decizii.

► Citește și: Care sunt nevoile nutriționale ale copiilor?

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!