Sari la conținut

Copilul si pericolele din casa

Statisticile UNICEF spun ca 44% din cauzele pentru care copiii sub cinci ani mor, sunt consecinta accidentelor consumate in casa. Peste 75% din copiii sub cinci care ajung la spital, au drept cauza exclusiva accidentele petrecute in casa sau pe terenul de joaca.

Cand este vorba despre copilul tau si siguranta lui trebuie sa mergi dupa regula care spune: „paza buna trece primejdia rea”. Verfica, evalueaza, anticipeaza. Si fa asta permenent, instinctiv, pentru ca siguranta copilului tau, indiferent de varsta lui este esentiala. 

Casa trebuie sa fie un teren sigur, in care oricare ar fi activitatile copilului acesta sa nu se expuna nici unui posibil accident. Situatia este insa una ideala, pentru ca in orice casa exista zeci de pericole, unele dintre ele nebanuite. La aceasta se adauga si hazardul, sau un cumul de situatii, care pot crea o situatie potential periculoasa pentru copilul mai mic sau mai mare. 

„Supravegherea adultului poate avea scapari, astfel ca masurile de prevedere fac parte dintr-o strategie care elimina riscurile si aduc siguranta copilului”, spune Laurentiu Fotescu in cartea sa „Accidentele din casa”, lucrare publicata in 1993, la editura Ceres, carte pe care am recitit-o de curand.

Verifica, evalueaza, anticipeaza este formula magica care iti tine copilul in siguranta.

Nu-ti subestima copilul, nu spune niciodata „asa ceva nu poate face”, nu te gandi niciodata ca nu este capabil sa bage un stecher in priza, de exemplu, sau sa apese pe un buton. Copilul o poate face, daca te-a vazut pe tine facand acelasi gest! Dar el nu cunoaste efectele!
 
 

•Nu lasa in preajma copilului nici un fel de aparate de genul ventilatoarelor, mixerelor, aparatelor de gimnastica in functiune. Acestea trebuie scoase din priza, sau asigurate pentru a nu putea fi pornite de cei mici.

•Citeste etichetle, prospectele, instructiunile aparatelor pe care le folosesti, si respecta indicata „a tine departe de copii”. Daca exista aceasta indicatie, echipamentul sau produsul poate face rau unui copil!

•Nu folosi o masina electrica, un aparat electric daca copilul tau poate intra in raza lui de actiune! Nu este nevoie de cat de o secunda pentru o drama!

•Tine intr-un loc in care copilul nu poate ajunge, cabluri, prelungitaore, corzi, sau oricare alte obiecte care se pot infasura, strange, rasuci (in jurul gatului de exemplu).

•Nu lasa la indemana lui o punga de plastic, si daca totusi o faci, rupe o bucata din ea astfel incat daca micutul o va baga pe cap.... sa poata respira!

•Medicamentele trebuie sa stea intr-un loc incuiat. La fel si acele, bijuteriile si oricare alte obiecte mici, pe care le poate inghiti sau aspira.

•Detergentii, substantele toxice, cosmeticele tale, samponul, vopseaua de par, toate sunt potentiale pericole pentru copil.

•Pentru un copil, boabele de fasole, orezul, boabele de piper, faina, boabele de cafea sunt potentiale pericole – se poate ineca se poate sufoca.

•Ai grija unde lasi telefonul mobil, telecomanda, si alte aparte mici, cu butoane si ecran (tentatii irezistibile pentru copii). Nu iti imaginezi cate bucatele mici, numai bune de inghitit se pot desprinde din acestea.

•Balconul – trebuie privit ca un loc periculos, la fel si ferestrele. Nici o masura de siguranta nu este prea mare. Ia in calcul riscul de a se face curent si de a se tranti usi sau ferestre, care pot avea bucati sau parti din sticla, care se pot sparge si rani grav si foarte grav un copil.

•Bucataria – unde exista cel putin trei majore pericole: cutitele, aragazul, butoanele de la aragaz, la care se adauga riscul de a cadea pe gresie, furculitele, chibriturile, scobitorile. Stiti ce face un copil care scapa o farfurie din mana? Se apleaca si pune mana pe ciobui, iar acestea sunt ascutite si taie!

•Baia – cu toate ale ei, de la apa care poate fi prea calda, pana la chimicalele si cosmeticalele de acolo, de la gresia de pe jos, pana la masina de spalat... toate pot reprezenta o amenintare, mai mica sau mai mare.

•Patutul copilului foarte mic – in care nu trebuie sa se afle nimic altceva decat salteluta, copilul si paturica lui. Orice alt ceva poate reprezenta un risc de sufocare – o perna care ii cade pe cap si pe care fiind foarte mic, nu o poate da la o parte, si asa mai departe.

Cand copilul tau ramane singur intr-o camera, inainte sa iesi pe usa, fa un test. Imagineaza-ti ca totul in jurul tau devine de trei-patru ori mai mare decat este in realitate. Scaunele, masa, camera. Intr-o lume similara traieste copilul. Evalueaza cu ochii lui cele ce se afla in jur si asigura-te ca nimic nu-i poate face rau. Depinde doar de tine!

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!