Sari la conținut

Cum poti preveni raul de masina

Vara este timpul concediilor si iti faci planuri sa bati tara in lung si in lat alaturi de familia ta. Ai insa o singura mica problema: cel mic sufera de rau de masina.

Raul de masina este un tip de rau de miscare. Raul de miscare apare atunci cand creierul primeste informatii contradictorii de la partile corpului responsabile cu simtul miscarii – ureche interioara, ochi si extremitati nervoase.  

Imagineaza-ti un copil stand intins pe bancheta din spate, fara posibilitatea de a vedea pe fereastra - sau un copil mai in varsta citind o carte in masina. Urechea interna a copilului va sesiza miscarea, dar ochii si articulatiile sale nu. Rezultatul ar putea fi un stomac deranjat, transpiratii reci, oboseala, ameteli, pierderea poftei de mancare sau varsaturi.

Nu e clar de ce raul de masina ii afecteaza pe unii copii mai mult decat pe altii.  Raul de masina nu pare a-i afecta pe sugari si pe copiii mici, insa cei in intervalul 2-12 ani sunt deosebit de sensibili.

Pentru a preveni raul de masina al copilului, poti sa:

  • reduci inputul senzorial. Incurajeaza-l sa se uite la lucrurile din afara masinii - mai degraba decat sa se concentreze la carti, jocuri sau filme. In cazul in care copilul mai are nevoie de perioade de somn in timpul zilei, un pui de somn s-ar putea  sa il ajute.
  • planifici cu atentie mesele dinaintea calatoriei. Nu ii da copilului alimente condimentate sau grase sau o masa copioasa, chiar inainte sau in timpul calatoriilor cu masina. In cazul in care timpul de calatorie va fi scurt, sari cu totul peste masa. In cazul in care calatoria va fi lunga sau copilul trebuie  sa manance, da-i o gustare dulce - cum ar fi biscuiti uscati si o bautura mica - inainte de a pleca.
  • dai drumul la ventilatie. Ventilatia adecvata ar putea ajuta la prevenirea raului de masina. Incearca sa pastrezi aerul curat, fara a pune deodorante de masina.
  • il distragi de la gandul ca s-ar putea sa ii fie rau. In cazul in care copilul este predispus la raul de masina, incearca sa ii distragi atentia in timpul calatoriilor auto vorbind, ascultand muzica sau cantand cantece.
  • folosesti medicatia. In cazul in care copilul este mai mare de 2 ani si ai planificata o excursie lunga cu masina, adreseaza-te medicului ca sa iti dea un medicament pentru prevenirea raului de masina. Dimenidrinat este aprobat pentru copii de 2 si mai mari si difenhidramina poate fi folosita pentru copii de 6 si mai in varsta. Citeste cu atentie eticheta produsului pentru a stabili doza corecta si fii pregatita pentru posibile efecte secundare, cum ar fi somnolenta. Antihistaminicele nu par a fi eficiente in tratarea raului de miscare. Ia in calcul posibilitatea de a-i da copilului o doza test de la domiciliu inainte de calatoria cu masina pentru a vedea cum reactioneaza. Un remediu natural este ghimbirul. 

In cazul in care copilului incepe sa ii fie rau, opreste masina cat mai curand posibil si lasa copilul sa iasa si sa faca cativa pasi pe jos sau sa stea intins pe spate cu ochii inchisi. Pune-i pe frunte o carpa rece, il va ajuta.

Mai multe despre raul de masina poti citi aici.

In cazul in care nici unul din sfaturile de mai sus nu functioneaza, vorbeste cu medicul pediatru. 

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!