Sari la conținut

De ce unii copii au un comportament neadecvat, atunci când părinții lor sunt prin preajmă

Probabil ai primit des întrebarea: "Copilul tău se comportă atât de frumos, parcă e un îngeraș. Care este secretul?" În timp ce-ți ștergi lacrima de pe obraz și te gândești că ai un copil tare ascultător, sigur el se pregătește deja să facă vreo trăznaie.

Sigur te gândești de ce copilul tău se comportă atât de frumos cu ceilalți, când tu nu ești în preajma lui.

Câteva dintre motive ar putea fi următoarele:

Copilul îți copiază comportamentul

Părinții își învinovățesc adesea copiii pentru comportamentul lor neadecvat, dar își neglijează adesea propriile obiceiuri greșite. Adu-ți aminte cât de drăguță și amabilă ești când vine vorba de persoanele străine. De îndată ce te întorci acasă, tinzi să-ți verși nervii și frustrările pe cei dragi ție. Copilul îți copiază comportamentul, indiferent dacă este bun sau rău. Așadar, cei mai mulți dintre noi dăm vina pe copiii noștri atunci când nu se comportă exemplar.

► Citește și: Dragi oameni fără copii, nu mai judecaţi părinţii! Niciodată!

Copilului îi lipsește dragostea părintească

Probabil că micuțul tău încearcă să se apropie de tine, dar tu îl ignori. Imaginează-ți următorul lucru: o mămică se află cu copilul ei la restaurant. Mama stă pe telefon, în timp ce așteaptă să vină mâncarea, iar micuțul încearcă să vorbească cu ea.

Mai întâi, îi arată mașinuța de jucărie: „Mami, uite, are chiar și pedale!” „Uh, grozav”, răspunde mama plictisită și continuă să scrolleze aplicațiile de pe telefon. Apoi copilul începe încet să împingă paharul de suc către marginea mesei. Când în cele din urmă paharul cade pe podea, mama îl ceartă, dar micuțului nu îi pare rău pentru asta, pentru că în cele din urmă reușește să-i atragă atenția mamei.

► Citește și: Și-a învățat copilul să se comporte frumos, adoptând tehnici de parenting din Franța. Iată despre ce e vorba

Copilul se simte în siguranță

Copilul poate acționa diferit în preajma ta, deoarece nu trebuie să se prefacă că este altcineva. Se simte suficient de în siguranță pentru a-și scoate toate măștile sociale și de a fi el însuși. Micuțul tău are încredere în tine și îți poate arăta slăbiciunile și durerea lui. Tu ești cea care îl va pupa și îi va îmbrățișa, dacă are nevoie de aceste lucruri. Comportamentul neadecvat al copilului este doar un mod de a elimina tot stresul acumulat.

► Citește și: 6 sfaturi pentru corectarea constructivă a comportamentului copilului

Copilul te percepe ca fiind recipientul lui emoțional

Cu toții suntem recipiente emoționale unul pentru celălalt. De multe ori îi ajutăm pe ceilalți să facă față sentimentelor lor negative empatizând cu ei sau spunându-le câteva cuvinte care reușesc să le readucă zâmbetul pe față.

► Citește și: De ce devin copiii agresivi?

► Citește și: De ce ar trebui să-ți îmbrățișezi copilul chiar și atunci când se comportă urât
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!