Sari la conținut

Educaţia sexuală, exmatriculată din şcoli de Legea Inocenţei?

România se află în topul ţărilor cu cele mai multe mame minore din UE, depăşind chiar nouă ţări africane, dar şi cu cele mai multe decese ale copiilor sub 5 ani (cauzat de naşterile precoce ale româncelor) şi, cu toate acestea, Camera Deputatilor pune din nou în dezbatere proiectul de Lege pentru „Inocenţa copilăriei“ . Conform acestui proiect, ar trebui interzise cursurile de educaţie sexuală în învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial, fără acordul scris al părinţilor sau tutorelui, în condiţiile în care, de 4 ani, ONU ne somează să adoptăm urgent un cadru pentru educaţie sexuală.

Legea a fost iniţiată prima dată în 2016 de către deputatul PSD Ninel Peia, a trecut de Senat, dar parlamentarii au respins proiectul în comisii. Acum însă Legea “Inocenţei Copilăriei” revine în actualitate, Camera Deputaţilor punând în dezbatere proiectul.  Conform proiectului, profesorii care încalcă legea riscă închisoare de la trei luni la doi ani sau amendă.

► Citeşte şi Educaţia sexuală. Când şi cum învaţă copiii din alte ţări despre sex

► Citeşte şi Nu știu ce orătănii au copiii voștri între picioare, dar al meu are un penis

Proiectul Inocenţa copilăriei, aşa cum a ieşit din Senat, prevede ca:

Articolul 1. Se interzice predarea către elevii din învățământul preșcolar, primar sau gimnazial a unor informații sau cursuri cu privire la educația sexuală, fără acordul scris al părinților sau tutorelui.
Articolul 2. Încălcarea articolului 1 se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
Articolul 3. Prezenta lege intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, partea 1.

Iată de ce este educaţia sexuală atât de importantă:

- informarea este cea mai bună politică de prevenire și abordare a problemelor de sănătate în dezvoltare la această categorie de vârstă. Tinerii trebuie să înțeleagă foarte devreme că este mai bine să prevină și să fie în siguranță, decât să trateze sau să regrete că nu au prevenit.

- informațiile sexuale adecvate pot preveni apariția sarcinilor nedorite la adolescente. Educația sexuală le le poate ajută pe adolescente să aprecieze impactul negativ al unei sarcini asupra educației lor și chiar a viitorului lor, astfel încât acesta ar fi un motiv în plus să se evite o sarcină la o vârstă nepotrivită

- educația sexuală accentuează rolul metodelor de abstinență și contracepție (inclusiv utilizarea prezervativelor)
 
- educația sexuală inițiază tinerii în lupta cu diverse boli cu transmitere sexuală (SIDA, gonoree, uretrită non-gonoccocica, boală inflamatorie pelvină, sifilis etc.)

- se va accentua importanţa îngrijirii prenatale și consecințele destul de grave presupuse de ascunderea unei sarcini

Mai mult, un rol extrem de important în educarea sexuală a copilului îl pot avea părinţii. Ei sunt primii care ar trebui să discute cu aceștia și să le ofere informații legate de viața sexuală. Din păcate, însă, deseori, părinții se simt jenați când trebuie să discute cu copiii lor despre sex – urmare a lipsei educaţiei sexuale, atât de necesare chiar şi în trecut. Dacă tu, ca parinte, ai fost informat în copilărie cu privire la începerea de timpuriu a vieţii sexuală, dacă ţie ţi s-a vorbit deschis în copilărie, atunci îţi este mult mai uşor să comunici pe teme sexuale cu micuţul tău.

Când părinții și-au educat copiii să abordeze într-o manieră deschisă viață sexuală, studiile au demonstrat că acest lucru a sporit receptivitatea copiilor legat de acest subiect, amânându-se chiar începerea vieţii sexuale a acestora.

Din păcate, chiar dacă acest proiect va fi respins la vot, rămânem cu realitatea că în România nu se face deloc educaţie sexuală…

► Citeşte şi Cum le facem educație sexuală copiilor în funcție de vârstă

Sursa foto: Pixaby

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!