Sari la conținut

Gripa versus COVID-19. Cum facem diferența între ele?

Acest sezon de gripă este cu mult mai complicat decât celelalte sezoane, deoarece coincide cu pandemia de coronavirus. Fiecare sezon al gripei este imprevizibil, dar ceea ce știm este că vaccinul antigripal rămâne cea mai bună variantă împotriva gripei.

În această perioadă, mulți copii răcesc foarte ușor, iar răceala lor poate fi condundată cu simptomele coronavirusului.

► Citește și: Mihai Craiu: „Trebuie să învățăm să facem diferența între COVID și gripă”

Ce este mai rău pentru copii: gripa sau COVID-19?

Efectul COVID-19 asupra copiilor rămâne oarecum un mister. Rapoartele inițiale au afirmat că cei mici erau doar purtători ai bolii, înainte ca numeroase cazuri să respingă această credință. De fapt, copiii par să contacteze virusul în moduri diferite față de adulți.

Unele cazuri pediatrice au prezentat simptome similare bolii Kawasaki, o inflamație a vaselor de sânge sau sindromul șocului toxic, o infecție bacteriană. Și medicii au fost surprinși să observe că cei mici care erau asimptomatici sau care au prezentat doar simptome ușoare de COVID-19 au raportat umflături asemănătoare vânătăilor pe degetele de la picioare, o afecțiune numită „degetele COVID”.

► Citește și: "Degetele COVID" – cel mai recent simptom de COVID-19. Apare, în general, la copii

► Citește și: Primul copil român bolnav de COVID-19, internat în stare gravă la ATI, în București. A dezvoltat și sindromul Kawasaki

Anual, între 9 și 45 de milioane de oameni se infectează cu virusul gripal. Copiii care iau virusul fac febră, au dureri musculare, stare de oboseală, tușesc și au dureri în gât. Cu toate acestea, în cazuri rare, gripa poate provoca probleme de sănătate mai grave.

"În cele din urmă, virusul gripal este un pericol mai mare pentru copii decât COVID-19", spune Nava Yeganeh, MD, profesor asistent în cadrul Departamentului de Pediatrie, Divizia de Boli Infecțioase de la Școala de Medicină David Geffen de la UCLA. "Acestea fiind spuse, este, de asemenea, în mare parte un dușman cunoscut, ceea ce înseamnă că, deși nu îl putem preveni în totalitate, știm cum să-l tratăm", spune Charlene Wong, MD, profesor asociat de pediatrie la Școala de Medicină a Universității Duke, în Durham, Carolina de Nord.

► Citește și: Sezonul de răceli versus COVID-19 – iată cum se pot pregăti părinții

Dar în cazul adulților, ce este mai rău: gripa sau COVID-19?

În general, COVID-19 pare să fie mai grav pentru adulți decât gripa. În plus, gripa este adesea prevenită cu un vaccin. Una dintre cele mai înspăimântătoare caracteristici ale COVID-19 este imprevizibilitatea sa. Unii oameni fără afecțiuni de bază prezintă simptome severe, în timp ce alții au doar cazuri ușoare sau chiar complet asimptomatice. Nu există nicio modalitate de a prezice cum ar putea să te afecteze.

Ce facem în cazul în care copilul prezintă simptome de răceală sau gripă?

Toți medicii spun același lucru: sună medicul, care va decide dacă copilul ar trebui să fie testat pentru COVID-19 pe baza simptomelor, a numărului de cazuri din zona voastră și a riscului din familia voastră.

► Citește și: Cum trecem prin sezonul de gripă fără să ne îmbolnăvim

Dacă micuțul are dificultăți în respirație, sună imediat la un 112. Este un simptom grav, indiferent de cauza acestuia.

Pot ajuta vitaminele sau suplimentele pentru prevenirea coronavirusului?

Da, ar putea ajuta. Un studiu recent publicat în jurnalul rețelei online a Asociației Medicale Americane a analizat 489 de pacienți și a constatat că cei care ar putea avea deficiență de vitamina D au fost de 1,77 ori mai predispuși să fie testați pozitiv cu COVID-19. Nu este atât de surprinzător, deoarece s-a constatat că administrarea vitaminei D scade posibilitatea de infecții respiratorii virale. Este nevoie de mai multe cercetări privind legătura dintre vitamina D și COVID-19, așa că, dacă vrei să-i dai suplimente copilului, discută mai întâi cu un medic pediatru.

► Citește și: Importanța vitaminei D, în lupta cu COVID-19

Sursa

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!