Sari la conținut

Este adevărat?! 8 întrebări despre naștere, pe care le au toate viitoarele mămici. BONUS: răspunsurile mămicilor care au născut deja

Pentru femeile care nu au experimentat niciodată nașterea, travaliul este unul dintre cele mai mari mistere ale vieții.

Pe de o parte, există povești despre bucuria magică pe care o experimentează femeile, atunci când nasc. Pe de altă parte, există povești horror care descriu epuizarea prin care trece o mămică, la naștere. Toate femeile care nu au experimentat travaliul vor să știe cum este, însă majoritatea femeilor sunt prea politicoase pentru a întreba mămicile despre detaliile travaliului.

Iată 8 întrebări despre naștere, pe care fiecare femeie ar vrea să i le adreseze unei mămici, și răspunsurile la întrebări:

Cât de mult doare?

Știm cu toții că travaliul este dureros, dar cât de dureros este, mai exact?

O mămică a răspuns: Să ne imaginăm că ai piciorul rupt. Vorbește-mi despre cât de tare te doare și lasă-mă să râd de tine, pentru că nimic nu se compară cu durerea din travaliu.

► Citește și: Asistarea tatălui la nașterea bebelușului. 10 argumente pro și contra

Travaliul durează ore în șir: mit sau realitate?

O căutare rapidă pe internet pentru "durată medie travaliu" îți va oferi ca rezultat că ar dura undeva între 8 și 12 ore. O mămică intervievată spune că a stat 2 zile în travaliu, însă medicii i-au propus operația de cezariană.

Vaginul poate suferi rupturi, în timpul travaliului?

Din păcate, răspunsul este da. Studiile spun că 53-79% dintre femeile care nasc vaginal au rupturi în zona perineului, la naștere. Ruptura se produce de la tăietura chirurgicală numită episiotomie, făcută de medic, dacă acesta consideră că este necesară. Trauma poate necesita perioade lungi de recuperare, poate chiar să schimbe senzația din timpul contactului sexual și, uneori, poate duce la incontinență urinară sau anală.

► Citește și: 8 lucruri pe care trebuie să le știi, dacă urmează să naști sau ești proaspătă mămică

O mămică a spus că a avut nevoie de episiotomie, însă oricum a suferit de ruptură de gradul al treilea, deoarece craniul bebelușului avea peste 13 centimetri.

A face sau nu a face epidurală?

Întrebarea de a face sau nu epidurală este unul dintre cele mai aprinse subiecte dezbătute pe grupurile de mămici sau viitoare mămici.

Una dintre mămici a spus că a făcut epidurală, dar nu a fost foarte eficientă, pentru că a simțit fiecare cusătură, după episiotomie. Ea a adăugat că: “Aș lua medicamente și dacă mi-aș rupe un os, așa că de ce nu aș opta pentru epidurală, când nașterea este atât de dureroasă?”

► Citește și: Ți-e teamă să naști? 3 frici pe care le au femeile, în ceea ce privește nașterea

Faci pe tine, în fața tuturor?

Profesioniștii medicali spun că acest gest este extrem de comun, în timpul nașterii. Este recomandat să mergi la baie, înainte de naștere. Dacă acest lucru nu funcționează, nu te simți rușinată dacă se va întampla în timpul nașterii.

Exercițiile de respirație funcționează, în timpul travaliului?

Consensul general privind eficacitatea tehnicilor de respirație pare a fi raspunsul pentru nu chiar. Unele mămici, însă, spun că exercițiile de respirație sunt utile, cel puțin pentru câteva ore.

► Citește și: Fotografii puternice, care îți arată că travaliul este mai ușor în doi

Țipi la medic și la asistente? Și dacă da, îți pare rău după aceea?

Nașterea pare a fi una dintre puținele dăți în viață când este considerat acceptabil să ne aruncăm furia către persoanele din jur.

Una dintre mămici a spus că a vrut să facă o impresie bună, așa că a încercat să fie cât mai calmă, în ciuda durerii. O altă mămică a spus că a țipat atât de tare în sala de naștere, încât a simțit cum se mișcau ferestrele. Ea a spus că i-a părut foarte rău pentru gestul pe care l-a făcut. S-a simțit atât de vinovată, încât și-a numit copilul după una dintre moașe.

► Citește și: 17 mămici dezvăluie care a fost cea mai mare frică a lor, în travaliu

Poate partenerul să te mai privească vreodată la fel, după naștere?

În ciuda tuturor detaliile nu atât de frumoase, majoritatea poveștilor de la naștere ale mămicilor au avut final fericit, iar cele mai multe dintre familii au devenit mai apropiate ca niciodată. Până la urmă, travaliul și nașterea sunt cele mai frumoase și cele mai magice experiențe, din viața unei femei.

Sursa
 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • M

    Cum poti zice ca sunt momente frumoase..magice?! Dezgustător. Ar fi curios daca mamele au aceeasi parere . Poate ar zice ca merita pentru rezultatul final..copilul. dar alftel ?!
    Mai bine as muri decat sa trec prin asta. Ganditi va de 2 ori inainte...e pur si simplu inuman ..traumatizat.. scarbos si de a dreptul rusinos. De ce sa suferim atat ?!

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!