Sari la conținut

Exercițiile fizice în timpul sarcinii pot reduce riscul de diabet gestațional

A rămâne activă fizic în timpul sarcinii are multe beneficii pentru sănătatea mamei, cât și pentru cea a bebelușului. Se recomandă cel puțin 30 de minute de exerciții cu intensitate moderată pentru majoritatea femeilor însărcinate, de 5 ori pe săptămână.

Exercițiile regulate pot ajuta viitoarele mămici să se mențină în formă, să reducă riscul de a face cezariană, în cazul în care dorește să nască natural, să sporească starea de spirit și nivelul de energie, să diminueze simptomele sarcinii, cum ar fi durerile de spate, constipația și balonarea. Acum, un studiu a arătat că exercițiile fizice, în special în primul trimestru de sarcină, pot ajuta la scăderea riscului de a dezvolta diabet gestațional.

► Citește și: Cum de nu m-am îngrășat în sarcină. 5 lucruri simple pe care le-am făcut

Diabetul gestațional este un tip de diabet care apare în timpul sarcinii. Se estimează că 6 până la 10 femei din 100 suferă de diabet gestațional. Nivelurile ridicate de zahăr din sânge în timpul sarcinii pot provoca probleme de sănătate atât la mamă, cât și la copil. Diabetul gestațional a fost asociat cu un risc mai mare de hipertensiune arterială, preeclampsie (o creștere bruscă și periculoasă a tensiunii arteriale), pierderea sarcinii, precum și travaliu precoce/ prematur. Femeile care au avut diabet gestațional sunt, de asemenea, mai predispuse să dezvolte diabet de tip 2 pe parcursul vieții. De asemenea, poate crește riscul de diabet la copil.

Fă exerciții fizice pentru a evita diabetul gestațional

Noul studiu, publicat în revista Diabetes Care, a constatat un risc mai mic de a dezvolta diabet gestațional la femeile care fac cel puțin 30 de minute de exerciții cu intensitate moderată, în fiecare zi.

► Citește și: Durerea de spate în timpul sarcinii. De ce apare și cum o putem ameliora

Pentru studiu, echipa a analizat datele colectate de la 2.246 de femei însărcinate, care au inclus nivelurile de auto-raportare ale exercițiilor fizice în primul trimestru de sarcină. S-a descoperit că exercițiile fizice de cel puțin 30 de minute pe zi reduc riscul de diabet gestațional cu 2,1 cazuri la 100 de femei și riscul de zahăr din sânge anormal cu 4,8 cazuri la 100 de femei.

„Știm că șase până la 10 femei din 100 suferă de diabet gestațional. A fi mai activ ar putea reduce acest lucru cu 2 femei la 100, ceea ce reprezintă un beneficiu clar ", a declarat Samantha Ehrlich, profesor asistent la Universitatea din Tennessee, Knoxville din SUA.

► Citește și: Vergeturile se previn? Voi treceți prin această neplăcere?

Pe baza constatărilor lor, autorii studiului au sugerat că recomandările actuale de cel puțin 30 de minute pe zi, cinci zile pe săptămână, ar trebui să fie regândite pentru a îmbunătăți șansele femeilor de a preveni diabetul gestațional.

► Citește și: Jurnal de sarcină: de ce am iubit toată această perioadă

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!