Deși nu este la fel de interesantă ca minunata ființă pe care abia ai născut-o, placenta este, totuși, un lucru destul de spectaculos. Ea oferă hrană și oxigen copilului tău, timp de 40 de săptămâni.
Multe dintre proaspetele mămici aleg să păstreze placenta, imediat după naștere.
Iată ce poți face cu aceasta, după ce ai născut:
O poți mânca
Aceasta este practica cunoscută sub numele de placentofagie, iar multe mămici aleg să mănânce planceta, după naștere. De obicei, placenta se încapsulează sau poate fi adăugată la smoothie-uri. Vedete precum Hilary Duff, Kourtney Kardashian și Jan Jones au mâncat placenta după naștere sau au luat pilule cu placentă.
► Citeşte şi: Khloe Kardashian a decis: după naştere, îşi va mânca placenta
Deși nu există dovezi științifice care arată beneficiile consumului placentei, multe mămici au spus că au simțit un impuls de energie după consumarea placentei lor, imediat după naștere. Alte mămici au precizat că placenta le-a ajutat la producerea laptelui matern.
Trebuie să ai în vedere că există riscuri legate de consumul placentei. În principal, poate fi contaminată și poate răspândi vreo boală. Un raport din 2016 al Centrelor pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) spune că, un bebeluș sănătos a dezvoltat Streptococ de tip B, după ce mămica a consumat placenta.
► Citeşte şi: Placentofagia: Cum sa-ti transformi placenta in suplimente alimentare
O poți dona
Țesutul dens de nutrienți al placentei poate ajuta la procedurile reconstructive, vindecarea rănilor și arsurilor, procesuri oculare, intervenții chirurgicale ale coloanei vertebrale și alte nevoi medicale. Donarea de placentă trebuie făcută printr-o bancă de țesuturi acredidată. Trebuie să obții o autorizație specifică, însă procesul nu dăunează în niciun fel copilului.
► Citeşte şi: Anomalii ale placentei în timpul sarcinii. Explicațiile specialistului
O poți folosi ca unguent
Dacă nu poți mânca placenta, o poți folosi ca unguent. Ea ajută la cicatrizarea rănii în urma operației de cezariană și la vindecarea sfârcurilor crăpate.
O poți transforma în bijuterie
Poți folosi o mică parte din placentă pentru a-ți crea un pandantiv, o brățară sau orice alt accesoriu. Îți va aduce aminte mereu de perioada în care ai fost însărcinată.
O poți planta
Nu vrei să consumi placenta, dar simți că este un lucru prea sacru pentru a-l arunca? Poți planta placenta, după naștere. Acest lucru simbolizează legătura dintre bebeluș cu pământul, în anumite culturi, însă părinților din ziua de azi le surâde ideea de a-și planta placenta sub un copac, pentru ca ea să crească odată cu copilul lor.
► Citeşte şi: Fotografia unui bebelus atasat de placenta, virala pe Facebook
O poți folosi pentru a decora un articol vestimentar
Îi poți crea micuțului tău un tricou sau o cămașă, pe care să atașezi placenta.
Poți crea un obiect de artă
Dacă vrei, poți încerca să faci imprimeuri cu placenta, pe care să le expui în casă.
Poți cumpăra o ramă pentru placentă
Încadrează placenta într-o ramă foto și așeaz-o în cel mai frumos loc din casă. Cu siguranță este amintire de neuitat, pe care o poți privi ori de câte ori dorești.