Sari la conținut

Tensiunea arteriala in sarcina. Cand este cazul sa te alarmezi

Tensiunea arteriala este forta cu care sangele loveste arterele. Ea sufera in timpul sarcinii unele modificari, care pot fi de la moderate si normale, pana la hipertensiune severa, care cere monitorizare constanta.

In timpul primului trimestru se sarcina este normala o usoara hipertensiune arteriala, insa ea ar trebui sa scada in trimestrul doi si sa dispara complet in trimestrul trei.

Cand ai hipertensiune?

Valorile de 140/90 mmHg sau mai mari sunt clasificate ca hipertensiune arteriala medie, iar cele peste 160/110 mmHg ca hipertensiune arteriala severa.

In cazul in care hipertensiunea creste dupa saptamana 20 de sarcina, atunci se poate vorbi despre hipertensiune indusa de sarcina. Ea scade dupa nastere, la cateva zile, dar sunt cazuri in care poate dura si pana la 6 saptamani.

In cazul in care este vorba despre o hipertensiune arteriala cronica, avuta anterior sarcinii, atunci este posibil ca in primele doua trimestre ale sarcinii sa ai o tensiune arteriala mai mica si ea sa revina la valorile mari dinainte in trimestrul trei. In cazul in care ai hipertensiune cronica riscul de preeclampsie este mai mare.

►Citeste si Rh negativ in sarcina si riscurile pe care le implica

Este util sa iti stii valoarea tensiunii dinaintea sarcinii, pentru a exista un termen de comparatie la investigatiile de rutina facute in timpul sarcinii. Asa ca, daca este vorba despre o sarcina planificata, nu uita sa iei si asta in calcul.

Daca ai hipertensiune arteriala trebuie sa fii atenta la aparitia urmatoarelor simtome, care anunta complicatii: crestere brusca in greutate (peste 1 kg pe saptamana), edeme (umflarea vizibila a pielii ca urmare a retinerii de apa. Asta se intampla insa si la sarcinile fara probleme, mai ales la picioare. Mai alarmant este daca edemul apare la fata si la maini).

Care pot fi urmarile hipertensiunii arteriale?

Multe sarcini pot fi duse pana la capat fara probleme sau interventii medicamentoase in cazul existentei unei hipertensiuni arteriale. Insa, pot exista si urmari periculoase. Pe de-o parte poate fi afectata sanatatea mamei, in special rinichii, pe de alta parte este posibil ca bebelusul sa aiba o greutate mai mica la nastere sau sa fie o nastere prematura. In cel mai rau caz, poate aparea preeclampsia, care pune in pericol atat viata mamei cat si a bebelusului.

Cum mentii tensiunea arteriala la cote optime?

Printr-un stil de viata sanatos - adica o dieta saraca in sodiu si bogata in fructe si legume, plus miscare. O plimbare zilnica face minuni, insa exercitiile fizice intense sunt total contraindicate. Ajuta si sa nu te sustragi factorilor de stres repetat, schimband stilul de viata, daca este necesar.

Daca tensiunea arteriala este mare, atunci tratamentul poate fi medicamentos si ti se va cere sa efectuezi analize suplimentare.

Sursa: nhlbi.nih.gov

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro

click.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!