Sari la conținut

Mamele singure au un risc mai mare de depresie

Era oarecum evident ca mamele singure sunt mai expuse depresiei, insa noul studiu arata ca riscul acestora de depresie este cu 40% mai mare decat al celorlalte mame.

Studiul, efectuat pe 2921 de mame singure si casatorite, a mai evidentiat un lucru cutremurator. In cazul mamelor singure episodul depresiv are o durata medie de 12 luni.

Exista doua lucruri importante care arunca mamele singure in depresie. Acestea sunt:

1. Mai multe solicitari in viata de zi cu zi

2. Un suport social scazut

Cele care treceti prin aceasta situatie stiti probabil cum stau lucrurile. Sunt atat de multe lucruri de facut de una singura, incat nu stii cum sa iti mai fractionezi timpul ca sa iti ajunga pentru toate. Daca o persoana casatorita ar trece prin experienta ta, intr-o singura zi, cel mai probabil va fi atat de franta incat va trebui sa doarma doua zile.

Dar mamele singure nu sunt numai obosite. De multe ori sunt mandre, incapatanate si refuza ajutorul. Este oarecum explicabil, deoarece lucrurile nu s-au aranjat asa cum sperau ele, viata le-a rapit visul unei familii perfecte si le-a lasat sa se descurce cu munca, problemele copiilor, aranjamente financiare etc.

Si totusi, daca esti in situatie de mai sus, iti poti face viata mai usoara. Totul este sa iti recunosti limitarile si sa realizezi ca esti in pericol in orice moment sa cazi in depresie, iar acesta ar putea fi cel mai rau lucru pentru tine si pentru copilul sau copiii care se bazeaza pe tine.

Iata ce poti face:

1. Solicita imediat ajutor medical si profesional pentru depresie.

2. Iarta-te pe tine si pe ceilalti. Nu te invinovati pentru situatia in care te afli.

3. Fa pace cu constiinta ta critica care te asupreste pe nedrept. Nimeni nu poate face lucrurile perfecte! Fa ce poti, cum poti si cand poti si totul va fi bine.

4. Lasa mandria deoparte si primeste tot ajutorul pe care il poti obtine. In cazul in care oamenii se ofera sa te ajute, accepta; daca ai nevoie de ajutor, cere!

5. Invata trucuri rapide de eliminare a stresului cum ar fi respiratia profunda, o evadare mentala,  un dus fierbinte de 10 minute...

6. Organizeaza-te si / sau cere ajutor in acest sens. Este deosebit de important sa urmezi rutinele zilnice legate de ritualul de dimineata, de mese, baie, ore de culcare si timp de distractie.

7. Scoate dezordinea din viata ta. Invata-te sa iti verifici numai o data e-mailul. Arunca lucrurile de care nu mai ai nevoie. Recicleaza! Asa ii vei putea invata si pe copiii sa fie ordonati si sa aiba grija de mediul inconjurator.

8. Incearca sa faci din alt parinte singur (prieten, parintele unui copil de la scoala), un parinte alternativ. Incercati sa va ajutati cand puteti la transportul copiilor, proiectele legate de casa, babysitting, teme.

9. Nu face pentru copii ceea ce pot face ei insisi. Alimenteaza-le sentimentul de independenta. De multe ori se vor simti minunat stiind ca te-au ajutat in vreun fel.

10. Pastreaza-ti simtul umorului.

11. Implica-i pe copii in tabere, evenimente, programe de mentorat. Lasa-i pe altii sa le ofere ceea ce tu nu ai timp sau energie sa le oferi.

12. Cere sfaturi financiare. Daca ai o directie si un plan bun vei reusi sa eviti grijile constante.

13. Pastreaza un calendar de familie. E frumos sa ii lasi pe copii sa faca activitati extrascolare dar nu exagera. Daca ai un calendar iti vei da seama mai usor de volumul de munca al tau si al copiilor.

14. Fa o lista cu factorii de stres. Decide asupra a ce ai control direct si concentreaza-te acolo, in primul rand, asa cum poti. In legatura cu ceilalti factori de stres, invata sa nu ii mai bagi in seama sau scapa de ei.

15. Fa-ti timp liber doar pentru tine!

 

Sursa foto: hepta.ro

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!