Sari la conținut

8 greșeli pe care le fac proaspetele mămici

Nu vom vorbi despre greșeli evidente ci de unele pe care, inconștient, le faci și acum.

Nu te focalizezi pe vindecare

Ai acum în grijă o persoană nouă, foarte mică și foarte vulnerabilă, dar  trebuie să te gândești că, în același timp, te refaci după o naștere, ceea ce nu este un lucru foarte simplu. Dacă ai avut complicații la naștere, epiziotomie sau cezariană, cu atât mai mult trebuie să te refaci. Trebuie să te odihnești mai mult, să bei multă apă și să mănânci sănătos. Vrei să le faci singură pe toate încă de la început, dar trebuie să încerci (măcar puțin) sp ai grijă de tine.

►Citește și Prima lună după naștere. Ce se întâmplă cu mama

Devii un pustnic

Chiar la început ți se pare foarte greu și să faci un duș, să îți pui niște haine adevărate pe tine, să îți faci geanta „de parc”, să îmbraci bebelușul și să ieși afară. Dar, dacă vei continua să stai numai în casă, te vei simți și mai frustrată, izolată, epuizată și deprimată. Tu și copilul trebuie să luați aer curat. Ce contează că nu te-ai mai spălat de duminică? Nu te miroase nimeni pe stradă și în plus, nu trebuie să faci plimbări prin centrul orașului; cîțiva pași în jurul blocului sunt de ajuns.

Îți faci probleme că nu ai respectat planul de naștere

Ai jurat că vrei o naștere fără medicamente și apoi ai cerșit o anestezie epidurală. Ai vrut cu adevărat o naștere în apă, dar ai făcut cezariană. Se prea poate ca nașterea să nu fi decurs așa cum ți-ai dorit tu, dar tu și copilul tău ați trecut de naștere și sunteți bine sănătoși și asta este ceea ce contează. Fii liniștită și bucură-te de copilul tău.

Nu ai destul ajutor în problemele de alăptare

Un studiu arată că numai o treime dintre femeile care vor să alăpteze o fac atât timp cât și-au propus inițial. Noi dăm vina pe faptul că pentru unele dintre noi alăptarea poate fi mult mai grea decât ne-am așteptat. Dacă ai probleme de alăptare, cere ajutorul unui consultant în lactație, un pediatru sau chiar o rudă sau un prieten experimentat. Ajungând la rădăcina problemelor cât mai repede, nu vei mai fi frustrată și speriată și cu cât vei reveni la normal cu atât alăptarea va fi de succes și se va desfășura pe o perioadă lungă.

►Citește și Pași cptre o alăptare de nota 10

Te stresezi pentru fiecare lucru mărunt

„Îl stimulez suficient pe cel mic?” „Îl stimulez prea mult?”, „Ar fi trebuit să iau un cărucior în care să stea cu faţa la mine?” Fiecare nouă mămica se îngrijorează excesiv de mult pentru fiecare mică problemă. În afara problemelor adevărate de sănătate şi siguranţă, celelalte te vor înnebuni. Cei mai mulţi părinţi învaţa abia la al doilea copil că trebuie să se streseze mai puţin şi realizează că aşa este bine.

Nu spui „da” când alţii se oferă să te ajute

Cineva se oferă să stea cu bebeluşul? Se oferă să îţi spele rufele? Să îţi facă un sandwich şi să îţi aducă prăjituri? Ştim că în viaţa dinaintea bebeluşului făceai singura totul şi ţi se pare greu să îi laşi pe alţii să te ajute. Dar totul s-a schimbat acum. Este momentul în care ai nevoie de odihnă, de răsfăţ, de mâncare bună şi de hidratare. Lasă-i pe alții să te ajute!

Urmezi sfaturi împotriva instictului tău

Învaţă să ignori sfaturile care nu ţi se par în regulă, cum ar fi să ignori o eczemă a bebeluşului sau să îi dai mac că să adoarmă mai repede. Dacă ţie nu ţi se par în regulă, probabil că nici nu sunt. Nu contează dacă îţi este frică să nu superi pe cineva sau că ai impresia că altă persoană ştie mai bine ca tine; până la urma tu eşti mama copilului. Ai încredere în instinctele tale.

Îţi compari copilul cu cel al prietenilor tăi

Copilul prietenilor tăi se târa şi se caţără în timp ce al tău de-abia ştie să se rostogolească pe burtă. Aminteşte-ţi că fiecare copil are propriile sale intervale de dezvoltare şi se dezvoltă în ritmul lui. Atâta timp cât pediatrul spune că bebeluşul se dezvoltă normal, stai absolut liniştită.

Sursa: The Bump

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!