Sari la conținut

Creșterea în greutate a mamei, după oprirea alăptării: cauze și sfaturi pentru a o evita

Mamele care alăptează exclusiv în primele șase luni au nevoie de 400-500 kilocalorii suplimentare, pe zi. Prin urmare, mămicile care alăptează pot pierde în greutate, în timpul fazei de lactație.

Deoarece alăptarea poate facilita pierderea în greutate postpartum, multe mame pot deveni anxioase cu privire la creșterea în greutate, după înțărcarea copilului.

Este posibil să te îngrași după ce oprești alăptarea bebelușului?

Nu există dovezi clare bazate pe cercetări care să arate vreo legătură între înțărcarea copilului și creșterea în greutate a mamei. Este adevărat că prin alăptare, mămica arde mai multe calorii, ceea ce face metabolismul să fie mai eficient. Cu toate acestea, probabilitatea creșterii în greutate după oprirea alăptării ar putea varia de la o femeie la alta.

► Citește și: Când copilul tău te întreabă: “Mami, de ce ești grasă?”

Ce anume cauzează creșterea în greutate după înțărcarea bebelușului?

Unele mămici pot observa o creștere în greutate după înțărcarea copilului. Creșterea în greutate poate apărea din următoarele cauze:

Surplus caloric

Mamele care alăptează au nevoie de mai multe calorii pentru a-și îndeplini cerințele de nutriție și de creșterea cantității de lapte matern. Astfel, pofta de mâncare poate crește în timpul alăptării și poate rămâne așa chiar și după înțărcarea copilului. Excesul de calorii poate duce în cele din urmă la creșterea în greutate. Efectele surplusului caloric ar putea fi agravate de lipsa de activitate fizică și un stil de viață sedentar.

► Citește și: Importanța alimentației mamei, în timpul alăptării

Modificări hormonale

Prolactina și oxitocina sunt hormoni care joacă un rol semnificativ în producția de lapte matern. Odată ce oprești alăptarea, acești hormoni încep să scadă. Atât oxitocina, cât și prolactina joacă un rol esențial în sănătatea ta emoțională. Unele femei pot experimenta depresie, ceea ce le-ar putea determina să mănânce excesiv și să ia în greutate.

Pentru a evita creșterea în greutate după ce ai oprit alăptarea, Dr. Brittany Robles, trainer profesionist certificat la New York, spune: „Odată ce oprești alăptarea, este important să reduci din aportul de alimente, pentru a compensa scăderea necesarului de energie al corpului. Nu trebuie să fie dintr-o dată, poți face acest lucru treptat. Nu elimina total alimentele, ci mănâncă porții mai mici de mâncare. În timp, foamea și pofta de mâncare se vor adapta la aportul caloric pe care îl ai.”

► Citește și: 6 alimente de evitat, în perioada alăptării

Iată ce poți face pentru a gestiona aportul de alimente și pentru a pierde din kilogramele în plus pe care le-ai acumulat, după înțărcare:

- Ai grijă ce mănânci. Încearcă să reduci treptat alimentele consumate.
- Evită orice dietă rapidă de slăbire.
- Ascultă-ți corpul și mănâncă numai când ți-e foame. Nu mânca în exces.
- Consumă gustări sănătoase, precum fructe și nuci, pentru a-ți oferi caloriile necesare.

► Citește și: 12 tipuri de exerciții pentru mămici și bebeluși

De asemenea, ar trebui să faci următoarele modificări, în ceea ce privește stilul tău de viață:

- Fă exerciții fizice moderate.
- Rămâi activă ori de câte ori este posibil.
- Stabilește obiective realiste. Pierderea excesului de greutate poate dura săptămâni sau chiar luni. Respectă-ți limitele corpului.

► Citește și: Cum poți să scapi de surplusul de piele după naștere, fără să apelezi la intervențiile chirurgicale

Sursa

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
  • Fgg

    Fals,eu alaptez si mai degraba ma îngraș decat slăbit

Trimite un comentariu
Sunt tătic necenzurat
Abonează-te la newsletter

adevarul.ro
..

Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!