Sari la conținut

Copilul la 18 luni

Un an si jumatate este un prag foarte important in dezvoltare - este momentul in care trece de la bebelus la a fi un copilas. Schimbarea se vede atat din punct de vedere motor, cat si ca alimentatie, limbaj si personalitate. Sa le luam pe rand, sa vedem despre ce este vorba. 

Trebuie sa tineti seama de faptul ca de acum inainte diferentele de dezvoltare intre copii vor fi mari, intrucat copiii tind sa se specializeze mai ales in unele domenii - unii vorbesc mai bine, altii sunt mai atletici, unii dau dovada de o dorinta mare de socializare, altii sunt indreptati spre jocuri logice. Este firesc, intrucat fiecare persoana este unica. Desigur, in final, chiar daca sunt mai buni in unele domenii, toti ajung sa aiba anumite capacitati de baza.

 

Dezvoltarea fizica la 18 luni

Bebelusul creste mai incet decat in primul an de viata. Pana la doi ani va lua intre 1 kg jumatate si 2 kg jumatate. Ca inaltime poate creste cu inca 7-12 cm.

Si aspectul fizic se schimba, incepand sa arate din ce in ce mai putin ca un bebelus - diferenta dintre proportia capului si cea a corpului se miscoreaza. Si trasaturile devin mai putin bucalate, incepad sa fie mai evident ca este fetita sau baietel. 

Cei mai multi dintre copii merg acum foarte bine fara ajutor si este momentul in care alearga haotic in toate partile, dupa ce ii intereseaza. Nu trebuie sa ii scapi o clipa din ochi intrucat inca nu stiu sa se fereasca singuri.

Pot descoperi noi jucarii, cum ar fi prima bicicleta fara pedale sau masinutele pe care le imping cu picioarele. Aceasta va fi marea lor distractie in urmatoarele luni.

 

Personalitatea copilului la 18 luni

Copilul intelege foarte bine ca este o individualitate separata de lume si de mama lui. Are anumite preferinte clare si sunt lucruri pe care le respinge cu vehementa. Nu trebuie insa sa te mire daca ele se schimba de pe o zi pe alta, fara vreo explicatie. 

Inca este usor de influentat si ii poti distrage usor atentia daca vrei sa nu faca ceva. Este mai simplu decat sa il convingi, fiind intr-o perioada in care incapatanarea isi spune cuvantul. Argumentele rationale par sa nu aiba nicio importanta. Asta nu inseamna insa ca nu trebuie sa le folosesti, fiindca trebuie sa il inveti despre lume. 

La aceasta varsta copiii plang mult. Asta nu trebuie sa te sperie. Pricep multe lucruri, insa inca nu pot sa se exprime, asa ca aleg plansul pentru a arata ca ceva nu le convine. Vei vedea ca pe masura ce limbajul se va dezvolta reprizele de plans vor deveni mult mai rare. 

 

Cum se joaca copilul la 18 luni

Toti copilasii la aceasta varsta sunt atrasi de muzica si dans. Acum, ca stie sa mearga, nimic nu il mai opreste sa danseze. O va face aproape de fiecare data cand aude muzica, indiferent unde se afla.

Un alt joc care ii place foarte mult este acela de a pretinde. Fie poate sa pretinda ca este el un anumit personaj - de ex. un monstru care te sperie - fie ca jucaria sa face un anumit lucru - de exemplu ursuletul bea apa din ceasca. 

Este foarte atras de corp, fie al sau, fie al altora. Poti sa il inceti cum se numesc partile corpului, puteti spune cantece si poezii care implica si gesturi, poti incepe sa il inveti cum sa aiba grija de corpul sau.

La aceasta varsta ii place foarte tare sa te imite, in tot ceea ce faci. Va dori sa aiba micile sale farfurioare in care sa faca mancare, sa bata in scandura cu ciocanul, sa puna aspiratorul si sa conduca o masina. Ii poti lua seturi de jucarioare care ii pot satisface aceste dorinte fara a se pune in vreun fel in pericol. Mai mule tipuri de jucarii pentru un an jumatate gasesti aici.

Inca nu a invatat sa se joaca cu alti copii. Ii place sa se joace langa ei, dar nu colaboreaza inca. Este atras de toate jucariile noi pe care le vede si e posibil sa negociezi destul de mult in numele sau. In acelasi timp se poate dovedi posesiv cu jucariile sale si sa planga daca cineva le foloseste.

 

Dezvoltarea limbajului la 18 luni

Multi parinti au marturisit ca au avut impresia ca au inceput sa vorbeasca dintr-o data, dupa ce luni intregi au parut sa bata pasul pe loc. Nu la toti copiii limbajul se dezvolta la fel. Unii copii de 18 luni nu stiu sa spuna decat 6 cuvinte, in timp ce altii aproape sunt in stare sa construiasca propozitii.

Pentru a ajuta in dezvoltarea limbajului trebuie in primul rand sa vorbesti tu foarte mult. Ii poti arata obiecte si sa le spui pe nume, ii poti spune povesti, poti imagina conversatii intre jucarii, ii poti repeta de mai multe ori ce ar trebui sa spuna in anumite situatii foarte comune. 

 

Alimentatia copilului de 18 luni

La aceasta varsta copilul ar trebui sa manance cam tot ce mananca si restul familiei. Gata cu mesele pregatite special pentru el. Desigur, trebuie sa ai mare grija ca voi sa mancati sanatos - mancare proaspat gatita in casa, fara prajeli si prea mult zahar. Singurul lucru la care sa fii atenta este ca nu cumva sa ii dai lucruri cu care s-ar putea ineca, cum sunt alunele sau floricelele. 

Daca refuza sa manance nu face din asta o tragedie. Cu cat insisti mai mult cu atat este posibil sa fie un copil mai nervos la mesele urmatoare. In acelasi timp nu ii da numai lapte, copiii au nevoie de toate tiputile de nutrienti si problemele de anemie pot sa apara daca mananca numai un aliment (asa cum au in anumite perioade tendinta). Solutia: ramai cat mai calma si ofera-i lucruri cat mai variate, in timp dieta sa se va imbunatati.

 

Cum este viata ta cu un copil de 18 luni

Este o perioada fantastica, exact asa cum ai visat in timpul sarcinii: sa ai o mica minune frumoasa si desteapta cu care sa puteti face lucruri impreuna. Copilasii la aceasta varsta rad mai mereu, sunt pupaciosi, te iubesc peste masura si, in plus, sunt capabili sa iti spuna asta.

Acum puteti face mai multe lucruri intrucat cel mai probabil copilul a renuntat la unul din somnurile din timpul zilei, in general cel de dimineata, pastrand numai somnul de la pranz. Asta va da o dimineata intreaga ca sa mergeti sa explorati natura si sa va imprieteniti cu alti copilasi. Pune-l in fata cat mai multor experiente - o vizita la zoo, o vacanta, o vizita la prieteni, plimbarea cu trenul, toate reprezinta pentru ei noutati uimitoare.

Profita cat mai mult de aceasta epoca de aur si petrece cu copilul tot timpul pe care il poti gasi - el are nevoie de tine si tu de el.

 

Citeste si

Copilul la 1 an

Copilul la 2 ani

 

Articole relationate
Comentarii facebook
Comentarii
    Trimite un comentariu
    Sunt tătic necenzurat
    Abonează-te la newsletter

    adevarul.ro

    click.ro
    ..

    Înscrie-te în comunitatea mămicilor generoase!